Neamţ: Portret/Gheorghe Ţugui: Meşterul măştilor şi al tradiţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Portret/Gheorghe Ţugui: Meşterul măştilor şi al tradiţiilor
Neamţ: Portret/Gheorghe Ţugui: Meşterul măştilor şi al tradiţiilor

Primul pe ţară la crearea măştilor, Gheorghe Ţugui, de loc din comuna botoşăneană Vorona, este membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România.

Pe nea Gheorghe îl găseşti la toate festivalurile şi expoziţiile tradiţionale. El reprezintă cu succes Vorona, dar şi ţara, atunci când este invitat în străinătate. Îmbrăcat în costum popular, cu o pălărie cu pinteni, meşterul te unge pe suflet dintr-o cântare.

A moştenit talentul de la tatăl lui  

Bărbatul mărturiseşte că tatăl său, meşter al măştilor, i-a „aruncat“ inspiraţie. „Dacă n-ai inspiraţie, nu poţi face nimic“, spune Gheorghe Ţugui. Părintele lui făcea măşti mari, cu pene, care au dispărut cu timpul şi pe care meşterul vrea să le aducă în actualitate.

A practicat mai multe meserii, de bază fiind cea de conducător auto. Chiar şi când lucra în petrochimie a obţinut premiul I pentru măştile sale.

Este şi rapsod, de aceea transmite tradiţiile şi istoria prin cântec, modelul său fiind Gheorghe Dascălu, din comuna Tudora. Nea Gheorghe îşi aminteşte că a început să cânte la tulpină de dovleac şi de cucută. Meşterul este acum membru al tarafului „Datina“, condus de Costică Lupu, şi cântă la opt instrumente: cobză, mandolină, fluier, caval, pai, cimpoi, bâzoi şi bucium.

Din 1983, face parte din Academia Artelor Tradiţionale din România şi a fost chemat la expoziţii în ţară, dar şi în străinătate, în Austria, Italia şi Ungaria. Recent, a fost invitat la Concursul lui Ion Matache, la Mioveni, şi la Festivalul Păstrăvului de la Ciocăneşti.

Îşi confecţionează singur unele instrumente şi măştile, pe care le poartă în fiecare an, ca ursar. Se evidenţiază prin creativitate şi imaginaţie, reproducând simbolic figuri polimorfe. „Am măşti trimise şi prin America, pe tot globul pământesc“, se mândreşte nea Gheorghe.

Cântăreţi de muzică populară, precum Sofia Vicoveanca şi Daniela Condurache, au opinci şi măşti de la el. Botoşăneanul a avut ocazia să-şi arate talentul cântând cu Laura Lavric, cu Floarea Calotă şi cu trupa lui Liviu Vasilică.
Mai mult decât atât, nea Gheorghe a fost chemat de Răzvan Theodorescu să facă o expoziţie de măşti şi la Ministerul Culturii.

„Balada lu’ moşnegel“

Bărbatul a inventat un instrument, din două bucăţele de tablă de aluminiu şi o agrafă de protecţie, care prinde o folie de plastic. „E un fel de bas şi scoate un sunet plăcut, ca de trombon“, îşi laudă nea Gheorghe invenţia. Balada făcută de el se numeşte „Balada lu’ moşnegel“ şi se interpretează la cobză. 

profil
născut. 23 ianuarie 1947, Vorona.
studii. Opt clase.
familie. Căsătorit, doi copii.

întrebări şi răspunsuri
La câte emisiuni televizate aţi participat?
Nici nu le mai ştiu numărul. Am fost invitat şi în Italia, în Franţa, unde am descoperit că ei sunt înnebuniţi după tradiţii.
Ce vă doriţi pentru viitor?
Vreau să fiu sănătos, să pot participa la cât mai multe târguri şi expoziţii. De asemenea, îmi doresc ca toţi meşterii să nu uite de unde au plecat.
Ce calităţi trebuie să aibă un rapsod?
Un rapsod trebuie să aibă „n“ calităţi: să fie meseriaş la ceva, să ştie să culeagă o doină, să ştie să îmbrace costumul popular, să ştie provenienţa lui şi să aibă o voce care să ungă pe «Măria Sa Ţăranu’» pe inimă.

ce-i place: „Tot ce ţine de natură. Şi moldovencele, că sunt tare frumoase“, răspunde cu zâmbetul pe buze nea Gheorghe. De asemenea, meşterul mărturiseşte: „Sunt un nebunatic şi nu mă poţi ţine nici cu şapte cai“.

ce nu-i place: Că oamenii uită să păstreze curăţenia şi, implicit, frumuseţea locului. Se ataşează repede de tot ceea ce este frumos şi regretă că timpul petrecut la târguri este prea scurt.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite