Merele din Neamţ, tot mai rare în pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pomii din livezile nemţene au scos puţine fructe anul acesta din cauza ploilor şi a omizilor păroase
Pomii din livezile nemţene au scos puţine fructe anul acesta din cauza ploilor şi a omizilor păroase

Tarabele sunt pline cu fructe aduse din judeţele vecine. Producătorii locali spun că au avut un an dificil, cu recoltă slabă.  În Piaţa Centrală, cea mai mare parte a fructelor comercializate în aceste zile provine din livezile sucevene sau mureşene.

„Avem contract cu o livadă de la Fălticeni care ne asigură mere de calitate. Noi spunem că vindem merele la un preţ accesibil“, spune Maria Dascălu, o comerciantă din piaţă. În medie, kilogramul de mere costă 3 lei, iar cel de pere se vinde cu 5 lei.


„Pomii au fost invadaţi de omida păroasă“


Producătorii locali spun că ploile de anul acesta au afectat livezile. Printre cei nemulţumiţi de recoltă se numără şi Marinica Ichim, care are o livadă în Filioara, comuna Agapia. „Producţia este la jumătate faţă de cea obţinută anul trecut din cauza vremii proaste. În august pomii au fost invadaţi de omida păroasă, iar copacii au rămas fără nicio frunză“, a spus Marinica Ichim.


Pentru că nu cheltuie mult cu transportul, femeia vinde kilogramul de mere cu 50 de bani sub preţul concurenţei, dar nici aşa nu are prea mult noroc.
În pieţele din oraş, merele nemţene, aduse în anii trecuţi din Bălţăteşti, Răuceşti, Ştefan cel Mare sau Crăcăoani, abia se văd printre grămezile de fructe procurate de la Fălticeni sau Reghin. Aceste mere din urmă domină tarabele, iar pietrenii le cumpără cu prioritate, chiar dacă sunt mai scumpe.


„Nu ştiu cum arată merele de la noi, dar eu le prefer pe astea mari şi frumoase. Copiii mei nu le mănâncă dacă văd că au pete negre sau viermi. Prefer să dau bani în plus numai să fiu sigură că nu stau merele nemâncate“, a spus Iulia Dorobanţu, economistă. 


Tratamentul pomilor costă 100 de lei la hectar

Specialiştii spun că oferta tot mai săracă de fructe nemţene în pieţe este consecinţa anului agricol dificil, dar şi a lipsei de investiţii în pomicultură, din motive financiare.


„Tratamentul pentru un hectar cultivat este doar 100 de lei, dar dacă aceste operaţiuni nu se fac, mai ales într-un an cu dăunători la pomi, rezultatul se simte“, spune Ioan Ghiuţă Ţarălungă, şeful Unităţii Fitosanitare Neamţ. 
_____________

Preţurile la fructe în piaţa centrală
Mere ionatan: 2,5-3 lei/kilogramul;
Mere Golden: 3-3,5 lei/kilogramul;
Mere parmen auriu: 3-3,5 lei/kilogramul;
Mere Ranet (pentru diabetici): 3 lei/kilogramul;
Pere: 3-5 lei/kilogramul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite