Neamţ: Medicii şcolari aduc spirt de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Medicii şcolari aduc spirt de acasă
Neamţ: Medicii şcolari aduc spirt de acasă

Cabinetele şcolare din Piatra Neamţ nu au primit niciun leu pentru perioada 2009-2010

Aspirina sau Papaverina sunt tratamente valabile pentru orice urgenţă cu care elevii se prezintă la doctorii din unităţile şcolare. 

Cabinetele medicale din şcolile din oraş tratează urgenţele elevilor cu medicamente universale. Algocalminul, Paracetamolul sau Aspirina sunt singurele tablete existente în dulăpioarele cabinetelor. În unele unităţi medicale nu există nici măcar alcool sanitar pentru dezinfecţia materialelor folosite sau a rănilor cu care se prezintă elevii.


„Nu sunt nici feşe, comprese sau seringi“


Pentru ca unităţile sanitare din şcoli să nu rămână la stadiul de decor, medicii şi asistentele se aprovizionează cu materiale şi medicamente necesare din surse proprii.


Ne lipsesc foarte multe lucruri care sunt absolut necesare, dar ne descurcăm şi noi după puteri. Nu sunt nici feşe, comprese sau seringi. Nu mai spun de câte ori am adus spirt sau pansament de acasă pentru a fi pregătiţi în faţa elevilor“, a declarat Doiniţa Ciobanu, asistent medical într-un cabinet şcolar din oraş.

Din fericire, elevii din Piatra Neamţ nu sunt bolnăvicioşi în timpul orelor. În schimb, orice durere spontană, lovitură sau indigestie, se tratează mai mult cu vorba bună. „Colegele mele de clasă sunt mai bine aprovizionate cu medicamente decât cabinetul de la şcoală“, povesteşte Marius Necula, elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“.


Directorii se descurcă după puteri


Noi suntem bucuroşi că am reuşit să punem parchet în cabinetul şcolar al grădiniţei, cu sprijinul Consiliului Local. Cât despre aprovizionare, nu ştiu de unde o să găsim banii necesari. Sunt multe materiale care nu trebuie să lipsească şi nu avem posibilitatea să le cumpărăm“, detaliază profesorul Ioan Mihuţ, director al Şcolii nr. 3 din Piatra Neamţ.


„Vor veni şi banii,
dar nu putem şti când“


Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ cunoaşte problemele cabinetelor medicale din şcolile din oraş, însă nu poate oferi certitudini de rezolvare. „Pentru a primi banii, medicii şcolari trebuie să facă cereri scrise, să le trimită la Minister până pe 20 septembrie şi să aştepte răspuns. Vor veni şi banii, dar nu putem şti când“, a declarat Dan Morenciu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite