Neamţ: Ziua Marinei sărbătorită între munţi, la Bicaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Ziua Marinei sărbătorită între munţi, la Bicaz
Neamţ: Ziua Marinei sărbătorită între munţi, la Bicaz

Portul de pe lacul de acumulare de la Bicaz a fost gazda unor manifestări inedite pentru o zonă montană: Ziua Marinei. Mii de curioşi au urmărit spectacolul de pe mal sau de pe terasele din

Portul de pe lacul de acumulare de la Bicaz a fost gazda unor manifestări inedite pentru o zonă montană: Ziua Marinei. Mii de curioşi au urmărit spectacolul de pe mal sau de pe terasele din port.
Conform tradiţiei, Zeul Neptun, cu tridentul în mâna stângă, a salutat mulţimea dintr-o şalupă, iar organizatorii i-au cerut să protejeze marinarii şi să nu le strice petrecerea vreo ploaie.


Au urmat un concurs între hidrobiciclete, apoi o cursă între înotători, având ca ţintă o terasă plutitoare din mijlocul lacului. Atmosfera s-a înveselit când pe lac s-a încins o nuntă „marinărească“. Pe pontonul ornat festiv, în jurul unui lăutar cu acordeon, tineri în costum de baie au încins o horă cu mireasa şi preotul. Apăruţi cu o ambarcaţiune uşoară, piraţii s-au prins mai întâi la dans, după care a început încăierarea cu nuntaşii şi aruncatul în apă. Cele două echipe ar fi trebuit să se lupte pentru salvarea miresei din valuri, dar în cele din urmă s-au împăcat şi s-au prins din nou în horă, lăsând mireasa să fie „recuperată“ de şalupa Poliţiei.


La „şcondrul cu purcel“, cea mai antrenantă întrecere tradiţională, concurenţii trebuiau să parcurgă aproximativ 12 metri pe un trunchi de copac lustruit, dat cu vaselină şi legat de prora unui vapor, pentru a lua steguleţul roşu din vârf. După mai multe încercări, unul dintre concurenţi a reuşit să smulgă, din plonjon, steguleţul care l-a făcut câştigătorul premiului: purcelul pus la bătaie de organizatori.
Manifestările s-au încheiat cu defilarea vaselor, dar au continuat pe terase sau în jurul focurilor, în miros de mici, grătar şi cu bere din belşug. „Când eram mic, veneam pentru trei zile pe malul lacului de Ziua Marinei, cu părinţii. Era frumos atunci, este frumos şi acum, dar parcă este mai comercial“, a spus Doru Pavel.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite