„Marea Debarasare“, sabotată de căruţaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căruţele care strâng deşeuri metalice pot fi întâlnite la orice oră prin cartiere
Căruţele care strâng deşeuri metalice pot fi întâlnite la orice oră prin cartiere

Micii afacerişti dotaţi cu atelaje au luat caimacul programului naţional de colectare a deşeurilor electrice şi electronice. Căruţaşii preiau maşinile de spălat şi aragazele direct de la uşa cetăţenilor, le scot părţile metalice şi le vând la centrele Remat.

Campaniile naţionale de colectare a electrocasnicelor vechi au rămas fără ecou în rândul pietrenilor. În oraş există două centre destinate exclusiv preluării acestor echipamente: unul în cartierul Dărmăneşti şi cel de-al doilea în Mărăţei, lângă staţia de salvare.

Firma asigură un dispecerat pentru preluarea solicitărilor de la populaţie, iar maşina pentru ridicarea acestor echipamente este trimisă în teren la adresa de la care vine apelul.

45 de tone „debarasate“

„Anul trecut am preluat de la pietreni 42,27 tone de deşeuri electrice şi electronice, iar în primele două luni ale acestui an am mai colectat aproape trei tone“, spune Ionel Ploaie, directorul Brantner SA, societatea care colectează aceste deşeuri.

Raportat la cei 80.000 de locuitori activi ai oraşului, rezultă că fiecare pietrean a colectat anul trecut aproape două kilograme de deşeuri de acest gen, faţă de patru kilograme/locuitor, cât reprezintă angajamentul asumat la nivel naţional în faţa Uniunii Europene. „Nu se adună mare lucru pentru că omul aruncă obiectul atunci când vrea el, nu când e campanie“, ridică din umeri directorul Brantner. Pe de altă parte, sistemul concurent de colectare, cel al micilor afacerişti, prosperă de la o zi la alta.

Model de eficienţă

Căruţaşii străbat în lung şi-n lat oraşul, făcându-şi reclamă în gura mare: „Frigidere, aragaze, fiare vechi luăm!“.

Mulţi pietreni îşi donează cu lejeritate bunurile scoase din uz. „Am scăpat de un aragaz care nu-mi mai trebuia. Ştiu că băieţii ăştia îl vor desface în bucăţi şi o să-l vândă la fier vechi, dar nu mă mai interesează ce fac cu el“, spune Vasile Mironescu, pietrean. Reprezentanţii Remat nu ştiu câte electrocasnice dezasamblate au ajuns în depozite, însă cantitatea de deşeuri adunată de căruţaşi este impresionantă.

„Anul trecut am achiziţionat 8.000 de tone de deşeuri metalice feroase şi 60 de tone de deşeuri metalice neferoase“, spune Rodica Tărâţă, directorul Remat Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite