Neamţ: Mansarde într-un oraş turistic veritabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Mansarde într-un oraş turistic veritabil
Neamţ: Mansarde într-un oraş turistic veritabil

Edilii din Piatra Neamţ văd viitorul municipiului strâns legat de statutul recent dobândit de oraş turistic

Municipalitatea plănuieşte să mai ridice doar clădiri de maxim 12 etaje şi să  amenajeze apartamente pe acoperişul celor deja existente.

Citeşte şi: Spune-le edililor cum ţi-ar plăcea să arate Piatra Neamţ peste 20 de ani

Pietricica, kilometrul zero peste două decenii

Piatra Neamţ caută ieşirea spre şes

Edilii din Piatra Neamţ cred că oraşul nu va mai câştiga foarte mult în dimensiuni în următoarele două decenii. „Zonele metropolitane pot fi înfiinţate doar la municipiile de gradul I, nu de gradul al II-lea, aşa cum e Piatra Neamţ. Am putea vorbi peste 20 de ani de o zonă metropolitană cu specific turistic“, spune Dan Florea, arhitectul-şef al oraşului.

Luna viitoare, Primăria va supune dezbaterii publice Planul Urbanistic General, în care sunt prevăzute detaliile privind dezvoltarea municipiului în următorii zece ani. „Planul va ţine cont de noul statut şi atunci se propune o dezvoltare ca staţiune turistică, nu doar ca municipiu reşedinţă de judeţ“, mai spune Dan Florea.

Mansarde şi blocuri reabilitate termic

Arhitectul-şef susţine că peste două decenii nu va exista în oraş niciun bloc cu un regim de înălţime mai mare de parter plus 12 etaje. De altfel, există deja aprobat proiectul de construire a unei astfel de clădiri în zona din spatele Băii Comunale.

Viceprimarul Dragoş Chitic este convins că peste 20 de ani toate blocurile vor fi reabilitate termic şi că vor fi înălţate cu un nivel prin mansardare. „În mod sigur,  toate blocurile construite până acum vor fi reabilitate termic şi vor fi alimentate cu energie din surse neconvenţionale, panouri solare“.

Construcţii ar urma să mai fie ridicate în zona riverană Bistriţei, pe terenul ocupat de fosta fabrică „Reconstrucţia“, respectiv pe terenul deja pregătit lângă puntea de la ştrand. „Sunt două proiecte ale unor dezvoltatori imobiliari care vor să înfiinţeze în aceste zone blocuri de locuinţe şi spaţii comerciale“, precizează viceprimarul Chitic. Municipalitatea mai speră să fie ridicate case pentru tineri în zona „Băcioaia“, pe loturile acordate de Primărie. Proiectul unui cartier în această zonă a fost stopat deocamdată deoarece Municipalitatea nu a mai avut fonduri ca să asigure utilităţile.

Campanie deschisă cititorilor

Aşteptăm comentariile şi propunerile cititorilor la adresa de e-mail neamt@adevarul.ro sau direct la sediul redacţiei „Adevărul de Seară“: Piatra Neamţ, Bulevardul Decebal, bl. H2, Sc. A, etaj 1, apt. 6. Sugestiile şi părerile cititorilor seriei de articole din campania „Piatra Neamţ peste 20 de ani“ vor fi postate şi pe site-ul www.adevarul.ro.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite