Neamţ: Mănăstirea Bistriţa, asaltată de credincioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Mănăstirea Bistriţa, asaltată de credincioşi
Neamţ: Mănăstirea Bistriţa, asaltată de credincioşi

Conform unui ritual străvechi, credincioşii au stat de trei ori la rând pentru a se închina şi a trece pe sub icoana considerată făcătoare de minuni a Sfintei Ana.

Sute de credincioşi au venit la Mănăstirea Bistriţa încă de ieri dimineaţa, la ora 3.00, pentru a asista la slujba dedicată sfinţilor Ioachim şi Ana. Majoritatea credincioşilor au dorit să se roage la icoana Sfintei Ana din faţa altarului, considerată făcătoare de minuni. Icoana este îmbrăcată în argint masiv şi, conform tradiţiei, are o vechime de circa 800 de ani.

Un bătrân cu barbă albă, ajuns cu autostopul de la Bicaz, a explicat că se trece de trei ori pe sub icoana Sfintei Ana, în numele Sfintei Treimi, şi că slujba este foarte importantă pentru creştini deoarece  îi comemorează pe părinţii Fecioarei Maria.

Creştinii au venit de departe să ia agheasmă

„Vin la Mănăstirea Bistriţa să mă închin măcar o dată pe săptămână, dar astăzi, de Sfânta Ana, e o slujbă cu totul specială“, a spus Elena Costin din satul Bistriţa. „Vin des la Mănăstirea Bistriţa, mă închin, mă aşez în strană şi simt că mă încarc cu energie pozitivă. Mă simt foarte bine după ce am venit aici“, a mărturisit Maria Proza, din Piatra Neamţ. „Mă cheamă Ana şi am venit astăzi aici să mă închin la icoana Sfintei“, a spus Ana Sava, din Roman.

După ce au asistat la liturghie şi s-au închinat la icoana Sfintei Ana, credincioşii veniţi de departe şi-au  umplut sticlele cu agheasmă din vasele speciale pentru a duce şi rudelor sau pentru a le păstra o vreme. Icoana de la Mănăstirea Bistriţa este faimoasă de multă vreme. Eroina celebrului roman „Baltagul“ al lui Mihail Sadoveanu, Vitoria Lipan, îşi începe călătoria pe urmele soţului ucis după ce trece pe la mănăstire să se închine acestei icoane.

Pe vreme de secetă, se obişnuieşte şi în prezent, la fel ca în vechime, ca icoana să fie purtată în procesiune, pentru a aduce ploaia. Din acest motiv, icoana a fost purtată prin satele Moldovei în timpul foametei din 1947.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite