Mai puţină hrană pentru bolnavii de TBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii de la Bisericani au nevoie de o alimentaţie bogată în proteine
Bolnavii de la Bisericani au nevoie de o alimentaţie bogată în proteine

Spitalul Bisericani aşteaptă donaţii pentru a le prepara mesele pacienţilor. Primarul comunei Alexandru cel Bun, Ion Rotaru, a donat ieri unităţii medicale legume, telemea şi carne de porc în valoare de 3.500 de lei.

Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, denumit anterior Sanatoriul TBC, a redus porţiile de mâncare, pentru că nu mai reuşeşte să cumpere alimente. „Mâncarea este foarte subţire, ciorba este transparentă. Nu mai este cum era în urmă cu câţiva ani“, a spus Iordache Lăcătuşu, din Războieni, internat la Bisericani cu probleme la plămâni.


Cum s-a ajuns aici ne explică directorul financiar-contabil al spitalului, Cristian Curcă. „Finanţarea pe care o primim de la Casa de Asigurări de Sănătate ne ajunge numai pentru salariile angajaţilor şi impozitele aferente. În plus, avem de cumpărat medicamente şi alimente, de plătit utilităţi şi alte servicii“, a declarat Cristian Curcă. În această situaţie, furnizorii sunt abordaţi cu promisiuni şi rugăminţi, pentru a oferi unităţii medicale produse pe încredere.


Datoriile către furnizori sunt tot mai mari


„Numai pentru luna ianuarie avem de plătit 110.000 de lei pentru utilităţi. La furnizori avem datorii de aproape 300.000 de lei, unele vechi din lunile iulie-august anul trecut. Utilităţile trebuie să le plătim, ca să putem funcţiona. La fel şi medicamentele, ca să nu fie afectată calitatea actului medical. Nu putem umbla decât la mâncarea bolnavilor“
, a mai spus directorul Curcă.


Primarul le-a adus carne de porc


Pentru îmbunătăţirea hranei bolnavilor, Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun, pe teritoriul căreia se află Sanatoriul, a făcut o donaţie în alimente, în valoare de 3.500 de lei.


„Am primit mai multe mesaje de la salariaţi că aici, la Bisericani, ca la spitalele de peste tot, produsele alimentare sunt din ce în ce mai puţine. Am cumpărat şi am donat doi porci în carcasă, cântărind în total 160 kilograme, 100 de kilogramee de fasole, 50 kilograme de ceapă, 60 kilograme de telemea. Bucătarii şi administraţia de aici trebuie să le gestioneze pentru a ajunge acolo unde ne-am dorit noi, adică pe masa bolnavului“
, a declarat primarul Rotaru.


Conducerea Sanatoriului a fost bucuroasă de alimentele primite şi a cerut ajutor şi pentru achitarea utilităţilor. „Produsele alimentare donate sunt utile, mai ales că pacienţii cu tuberculoză au nevoie de o alimentaţie bogată în proteine. Orice aliment este binevenit, în condiţiile în care finanţarea este redusă“, a declarat Elena Botezatu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani.
În prezent, la spitalul Bisericani sunt internaţi 260 de pacienţi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite