Neamţ: Mădălina Luca vrea să interpreteze muzică jazz la nai (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Mădălina Luca vrea să interpreteze muzică jazz la nai (PORTRET)
Neamţ: Mădălina Luca vrea să interpreteze muzică jazz la nai (PORTRET)

Naista a început să studieze instrumentul la nouă ani. A obţinut zeci de premii la concursurile de specialitate şi îşi propune ca numele ei să devină cunoscut peste hotare.

Mădălina Luca a ales naiul din întâmplare. Artista spune că s-a îndreptat spre acest instrument după ce o prietenă de-a sa a început să studieze  naiul.

„Când am văzut naiul, am zis că vreau şi eu. Am dat o probă şi iniţial mi-au spus că sunt prea mică pentru că eram în clasa a III-a. După ce am început să plâng, m-au acceptat“, îşi aminteşte Mădălina Luca. Părinţii au aflat că fiica lor s-a apucat să studieze naiul abia după ce aceasta a trecut de preselecţie. Timp de cinci ani a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Roman, sub îndrumarea profesorului Valentin Purice.

A adunat peste 30 de premii

În clasa a IX-a a intrat la Liceul de Artă „Victor Brauner“ din Piatra Neamţ, la secţia instrumental, în prezent fiind îndrumată de profesorul Leonid Ciobanu. „La liceu am început să studiez mult mai intens, în plus am început să cânt la nai şi în grup“, completează naista. Eleva a participat anual la olimpiadele şcolare, de unde s-a întors cu premii.

„Am trecut prin toate premiile. Am luat şi menţiune, locul III, locul II, dar şi locul I“, susţine adolescenta. De asemenea, naista s-a întors cu distincţii importante şi de la câteva concursuri naţionale. „Cel mai recent premiu l-am obţinut anul acesta, la Festivalul «Tinereţii» de la Costineşti. Am luat trofeul şi am câştigat un scuter“, povesteşte artista. Adolescenta a adunat de-a lungul timpului peste 30 de premii, distincţii care o motivează să continue pe acest drum. „Dacă mă clasez pe locuri fruntaşe înseamnă că pot face carieră în domeniu“, crede naista, care de doi ani face parte din taraful liceului şi este membră într-un cvartet de nai.

Mădălina Luca se vede în viitor ca artist peste hotare şi este decisă să-şi continue studiile la Conservatorul din Republica Moldova. „Acolo muzica este înţeleasă diferit şi sunt şi profesori foarte buni care m-ar ajuta“, susţine eleva. Când vine vorba de construirea unei cariere, ştie exact ce vrea.

Exersez zilnic cel puţin patru ore la nai şi vreau să cânt singură. În felul acesta m-aş putea exprima liber, fără niciun fel de constrângeri“, completează Mădălina. În plus, artista spune că-şi doreşte să cânte jazz la nai, conştientă fiind că este foarte greu.

Profil

Născută: 11 iulie 1992, Roman.
Studii: Elevă în clasa a XI-a, Liceul de Artă „Victor Brauner“ din Piatra Neamţ.
Familie: Mai are două surori.

Întrebări şi răspunsuri

Ce gen muzical abordezi?
Mă atrag piesele populare, dar şi cele lirice pentru că mă regăsesc în ele. Sinceră să fiu, nu-mi plac foarte mult melodiile clasice, însă sunt conştientă că este necesar să cânt şi aşa ceva.

Ai un idol sau un interpret la nai pe care îl admiri?
Îl admir pe Boris Rudenko pentru că are o tehnică bine dezvoltată şi este şi un interpret deosebit. Îmi mai plac Simion Stanciu şi, nu în ultimul rând, Gheorghe Zamfir, pe care îl apreciez pentru tot ce a adus nou.Gheorghe Zamfir are un repertoriu foarte vast şi este un interpret „jos pălăria“. 

Ce-i place
În timpul liber, Mădălina preferă să se plimbe cu rolele şi să facă mişcare. „Alerg la stadion pentru că vreau să fiu în formă. Îmi place să-mi petrec timpul cu prietenii şi să citesc romane de dragoste şi de acţiune“, spune naista.

Ce nu-i place
Îi detestă pe oamenii superficiali şi pe cei care nu se ţin de cuvânt. Mădălinei îi displace iarna pentru că este prea frig, oamenii par trişti şi i se pare deprimant. În plus, nu-i place ciorba.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite