Legenda babelor, distrusă de internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii consultă prognozele meteo pe internet şi abia apoi îşi aleg „baba“
Tinerii consultă prognozele meteo pe internet şi abia apoi îşi aleg „baba“

Tinerii moldoveni nu mai riscă atunci când îşi aleg ziua norocoasă, graţie site-urilor de prognoză meteo. Locuitorii de la oraş ştiu că trebuie să-şi aleagă una dintre primele nouă zile din martie, dar nu cunosc semnificaţia cojoacelor pe care le leapădă Baba Dochia.

 Tradiţia veche de sute de ani prin care în prag de mărţişor ne alegem „baba“, pentru a şti cum va fi tot anul, pierde din popularitate printre tineri. Bătrânii spun că felul în care va arăta ziua aleasă anunţă dacă anul va fi bun, iar pentru necăsătoriţi va anticipa chiar reuşita mariajului.

„Am auzit de acest obicei de la părinţi, dar pentru mine e mai mult o superstiţie“, spune tânărul pietrean Daniel Postolache. Cei care respectă obiceiul babelor, ştiu cum să se ferească de o zi mohorâtă. 

„Eu mă informez înainte de pe internet cum o să fie vremea şi îmi aleg o zi cu soare. Aşa am făcut ultima dată şi s-a potrivit bine pentru că mi-a mers bine tot anul“, a spus Miruna Darie, elevă.

De ce s-a supărat Dochia

Specialiştii care studiază tradiţiile spun că de mitul babelor se leagă cel puţin două legende populare, ambele având rădăcini în ţinutul Neamţului. Una din ele spune Baba Dochia şi-a trimis nora pe munte, în frig, dar aceasta s-a întors nevătămată. Crezând că a venit primăvară, Baba Dochia a plecat chiar ea să urce oile pe munte.

„Se spune că ciobanii au luat patru zile din luna februarie şi le-au adus în martie şi de aceea vremea a devenit capricioasă. De cald, baba îşi lepăda câte unul din cele nouă cojoace. În ultima zi a dat îngheţul şi Dochia s-a tranformat în stană de piatră“, explică muzeograful Florentina Buzenschi.

Obiect de studiu în şcoli

Ca să fie siguri că Baba Dochia nu va fi uitată de către băcăuani, anul acesta etnografii şi-au luat măsuri suplimentare. „Timp de două săptămâni am vizitat peste 20 de şcoli şi grădiniţe din oraş pentru a le povesti legenda Babei Dochia. Majoritatea copiilor nu cunoşteau legenda, însă s-au arătat foarte receptivi când le-am povestit-o“, ne-a mai spus Teodosia Rotaru, etnolog în cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu“ din Bacău.

Există pe Ceahlău stânca Dochiei şi de aceea mitul Babei Dochia se leagă de această zonă. Florentina Buzenschi, muzeograf.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite