Lebede de vară pe lacurile din Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lebedele de pe lacul Pângăraţi mai pot fi admirate de nemţeni câteva zile
Lebedele de pe lacul Pângăraţi mai pot fi admirate de nemţeni câteva zile

Păsările migratoare mai pot fi văzute la Bâtca Doamnei sau Pângăraţi până la sfârşitul acestei luni. Bobocii de lebădă sunt priviţi de localnici ca nişte ciudăţenii din cauza penajului diferit şi sunt confundaţi cu alte păsări de apă. 

Nemţenii care vor să vadă lebedele de pe lacurile din judeţ mai au câteva zile la dispoziţie. Temperaturile scăzute din primăvara aceasta au făcut ca păsările să mai fie încă prezente pe întinderile de apă din apropiere de Piatra Neamţ.

Puii de lebădă, o atracţie

„Migraţia lebedelor pe lacurile de pe cursul mijlociu al Bistriţei începe în octombrie şi se termină la sfârşitul lunii februarie sau, ca în acest an, în martie“, a precizat Carmen Gache, preşedinte al Societăţii Ornitologice Române. Pasionaţii pot vedea la Bâtca Doamnei sau Pângăraţi lebede, dar şi puii acestor păsări, care sunt consideraţi o ciudăţenie. Din cauza culorii diferite de aceea a adulţilor, puii de lebădă sunt confundaţi cu alte păsări de apă. „Am fost, zilele acestea, cu barca pe lacul Bâtca Doamnei şi am observat o pasăre ciudată, pe care nu am mai văzut-o niciodată. Este ca o lebădă, dar are penele roşcate pe spate şi pe cap“, ne-a spus Mihai Bulai, pescar din Piatra Neamţ.

Lebedele vin din Africa

Riveranii lacurilor populate cu lebede nu ştiu de existenţa puilor. „Sunt multe lebede pe lac, dar nu am văzut niciodată să aibă şi pui“, a spus Verginica Moroşanu, care locuieşte de doi ani pe malul lacului Pângăraţi, în satul Oanţu.

Specialiştii susţin că lebedele dobândesc culoarea albă a penajului abia după doi ani. „Puii de lebădă de vară au vârsta cuprinsă între unu şi doi ani şi un penaj gri sau brun-roşcat. Ei vin împreună cu părinţii din locurile de cuibărit, din Delta Dunării sau Nordul Africii“, a explicat profesoara Carmen Gache.

Luna trecută, 150 de studenţi ai Facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“ din Iaşi au participat la o acţiune de monitorizare a păsărilor de pe Bistriţa.

Peste 1.500 de lebede în Neamţ
Acţiunea de moniztorizare a păsărilor de apă s-a desfăşurat în judeţ pe lacurile Bâtca Doamnei, Vaduri şi Pângăraţi, care sunt cartiere de iernat pentru păsările de apă. Au fost observate 5.700 de exemplare din 27 de specii de păsări. Dintre aceste păsări de apă, 1.450 au fost lebede de vară, iar 150 lebede de iarnă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite