Neamţ: Lavinia Budurcă, fetiţa care scrie poezii pentru copii(PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul diplomelor câştigate în ultimii ani este de trei ori mai mare decât vârsta pietrencei.

Are numai 12 ani, dar se poate lăuda cu un palmares bogat în diplome, premii şi participări la concursuri locale şi naţionale. Poezia, pasiunea numărul unu a elevei, i-a dus numele peste tot în ţară, odată cu publicarea scrierilor ei în cărţi pentru copii.

Prima poezie a ajuns pe foaie în clasa a IV-a. De atunci, talentul şi imaginaţia Laviniei au umplut sute de pagini cu versuri „Nu este un efort. Sunt momente când gândesc direct cu rimă. Scriu despre orice mă înconjoară, dar cel mai bine mă inspir din natură“, spune ea.

Are calităţi de lider

Implicarea de care dă dovadă la şcoală a transformat-o pe Lavinia în lider de grup al tuturor activităţilor. Colegii îi cunosc abilităţile şi nu se feresc să îi ceară ajutorul, ori de câte ori este necesar. „Avem acum un grup de majorete, cu care am fost deja pe scenă. Ne facem singure coregrafia şi încercăm să le demonstrăm părinţilor şi profesorilor că ne descurcăm şi fără ajutor“, explică eleva.

Şi cadrele didactice s-au obişnuit cu stilul excentric al Laviniei. „Îmi amintesc că am avut de făcut un portofoliu la matematică. După ce am muncit mult să scriu zeci de pagini, profesoara a vrut să îmi pună notă numai dacă fac o poezie. A doua zi am adus la clasă «În lumea matematicii», făcută special pentru ea şi obiectul pe care-l predă. I-a plăcut mult“, povesteşte amuzată mica autoare.

Scrierile Laviniei au impresionat şi profesori de liceu. În urma unui concurs local, poeziile sale au fost publicate în revista Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu“ din Piatra Neamţ. „M-am bucurat că a apărut şi ce am scris eu pentru că este o revistă pentru liceeni şi nu pentru copiii de şcoală generală“, a spus Lavinia.

O cameră plină de diplome

Cele peste 30 de diplome obţinute în trei ani umplu camera fetei. Chiar şi aşa, mica scriitoare vrea să cucerească şi alte domenii. „Scriu în revista şcolii, am făcut înot, teatru, acum fac dans şi îmi doresc să ajung din nou pe scenă“, mărturiseşte cu entuziasm. Versurile Laviniei se găsesc în cărţi precum «Jucării de vorbe» sau «Muguri şi Aripi», ediţii distribuite la nivel naţional.

Printre pasiunile copilăriei, în mintea Laviniei îşi face loc şi visul său. Scriitoarea de acum vrea să devină medic pediatru. „Cred că este o responsabilitate uriaşă, dar poate să-mi dea şi satisfacţii extraordinare. Primul pacient a fost chiar câinele Leo, dar vreau pe viitor să pot ajuta copii“.

Până când va obţine diploma de medic, Lavinia urmăreşte documentare legate de urgenţe medicale şi filme despre spital. „Sunt conştientă că ceea ce văd la televizor nu corespunde cu ce avem în România, dar acum numai aşa pot învăţa lucruri care să mă pregătească pentru viitor“, încheie încrezătoare mica scriitoare.

Profil

Născută: 15 noiembrie 1997, Piatra Neamţ.
Studii: Elevă în clasa a VI-a la Şcoala nr. 1, Ruseni, Neamţ.
Familie: Locuieşte cu părinţii.

Întrebări şi răspunsuri

Care va fi preocuparea ta de viitor, poezia sau medicina?
Nu ştiu dacă poezia o să fie o meserie. Eu nu o să mă opresc să scriu, dar vreau cu adevărat să ajung medic pediatru la noi în ţară şi cred că poezia va rămâne un hobby. Poate când o să fiu medic o să le citesc copiilor poezii, ca să-i înveselesc, să nu se îmbolnăvească. 

Care este cea mai mare dorinţă legată de pasiunea ta?
Îmi doresc foarte mult să public tot ce-am scris într-o carte pentru copii. Cred că sunt mulţi elevi talentaţi în ţară, dar care nu au posibilitatea să se afirme. Talentul nu este de ajuns.

Ce-i place
Adoră animalele. Cel mai bun prieten al ei este căţelul Leo. „Tatăl meu mi l-a făcut cadou de ziua mea. De atunci, nu ne-am mai despărţit“. Laviniei îi mai ţin companie cărţile. Citeşte foarte mult, iar preferatele ei sunt cele de aventuri. 

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii mincinoşi şi nici cei care n-au grijă de natură. Am încercat să le explic prietenilor mei cât de important este să păstrăm curat ce avem în jur. Unii înţeleg, dar pe ceilalţi este foarte greu să îi schimb“, spune Lavinia.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite