Neamţ: Lacul Bicaz, curăţat de 20 de tineri ecologişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Lacul Bicaz, curăţat de 20 de tineri ecologişti
Neamţ: Lacul Bicaz, curăţat de 20 de tineri ecologişti

Bidoanele şi alte obiecte din plastic, precum şi sticlele sau dozele de bere au fost selectate şi încărcate în 50 de saci mari de gunoi menajer, care au fost predaţi administraţiei locale.

Iniţiativa aparţine unor tineri din Neamţ şi Botoşani, cărora li s-au adăugat 15 participanţi din ţară. „Am reuşit să umplem 50 de saci mari cu gunoi selectat“, a precizat Adrian Vaşnic, unul dintre organizatori.

Cea mai neplăcută surpriză pe care au avut-o ecologiştii a fost să găsească o plută din PET-uri folosită de braconieri pentru a susţine o plasă de pescuit şi abandonată în mijlocul lacului. În ciuda eforturilor, adolescenţii nu au reuşit să scape de deşeul-gigant.

Tinerii, organizaţi într-o asociaţie

Proiectul igienizării lacului de acumulare neamţean a apărut după ce şase dintre participanţii la acţiune au pus bazele Centrului de Resurse Economice şi Educaţie pentru Dezvoltare (CREED).  Tinerii au cerut şi au obţinut sprijin financiar prin intermediul programului internaţional „Tineret în Acţiune“ şi al administraţiei locale din Bicaz. Asociaţia a fost înregistrată la Tribunalul Neamţ, cu sediul în satul Cut. Pe durata acţiunii, grupul a fost cazat la o pensiune de pe malul lacului Bicaz.

Confruntaţi cu dificultăţile igienizării unui loc frecventat de turişti, membrii expediţiei sunt decişi să ia atitudine. „Am văzut cât este de greu să adunăm gunoaiele aruncate de alţii, astfel încât acum suntem mai decişi să luăm atitudine atunci când vedem pe cineva aruncând gunoi“, a declarat Adrian Vaşnic.

Concluzia grupului a fost că PET-urile aruncate în iarbă „vin după noi“. „Altfel spus, una dintre concluzii este că PET-ul pe care îl aruncăm în iarbă se întoarce împotriva familiilor noastre. Indiferenţa de astăzi poate însemna schimbarea lumii de mâine“, a încheiat Adrian Vaşnic. Deşi au muncit din greu, după cum au susţinut, toţi membrii grupului s-au simţit foarte bine, că într-o tabără, bucurându-se de peisajul deosebit de la Baicu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite