La Zăneşti, Anul Nou abia a început

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurica (în spate) şi fraţii ei au bătut la toate porţile pentru a vesti Anul Nou
Aurica (în spate) şi fraţii ei au bătut la toate porţile pentru a vesti Anul Nou

Uliţele localităţii nemţene s-au umplut ieri de copii care umblau cu uratul din poartă-n poartă, în ajunul Anului Nou pe stil vechi.

Un grup de şase fraţi s-a pornit mai devreme cu uratul, pe la ora 13.00, pentru a trece pe la cât mai multe case şi să nu-i prindă întunericul pe drum. „Mai târziu umblă ursarii şi ne temem“, ne spune unul dintre copii. Au un singur clopoţel, care este purtat de cel mai mare băiat din grup. Mezina, Irina Caterina are 5 ani, abia se poate ţine după ceilalţi, dar ea este casiera.


Ceilalţi sunt Vlad Andrei (6 ani), Elena Diana (7 ani), Narcis Florin (10 ani), Ana Maria (12 ani) şi Aurica Ioana (14 ani). După cum se comportă, se vede că sora cea mai mare are grijă de tot grupul. Sacoşa în care adună ce primesc de la gazde este dusă cu rândul. „Mergem la urat pe la casele celor pe stil vechi. Oamenii ne dau colăcei, covrigi, mere sau bani“, ne lămuresc copiii.

Parohie cu 500 de enoriaşi
Deşi ţin Sărbătorile pe rit vechi, copiii ne spun că au fost cu uratul şi în urmă cu două săptămâni, când au adunat 60 de lei. În apropiere de una dintre cele două biserici pe stil vechi din sat, întâlnim un alt grup, format din cinci copii. „Oamenii ne servesc şi cu suc, chiar dacă nu ne poftesc în casă“, ne explică urătorii. Preotul Pavel Onofrei, de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“, care are şi rangul de protopop, era plecat cu Ajunul. Se grăbea, pentru că pe la ora 17.00 trebuia să ajungă la slujba de priveghere, urmată de moliftele Sfântului Vasile cel Mare şi de panacidă.


 „Vin oamenii să-şi pomenească răposaţii, mai ales pe cei cu numele de Vasile“,
ne explică Constantin Blaga, care trebăluia pe lângă lăcaşul de cult. „Comuna are peste 300 de familii de ortodocşi pe stil vechi, dar parohia, căreia îi sunt arondate şi satele învecinate, are în total circa 500 de familii“, precizează preotul Pavel Onofrei. Potrivit profesoarei Elena Liliana David, de la Şcoala 2 Zăneşti, în comună sunt 4.930 de ortodocşi care ţin Sărbătorile pe stil nou şi 1.198 de ortodocşi care le ţin pe rit vechi.„Unii ne consideră pe noi schismatici, dar nu noi am schimbat calendarul. Noi ţinem adevărata credinţă, cu Sărbătorile aşa cum erau ele, decalate cu 14 zile faţă de calendarul nou“, spune Constantin  Blaga.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite