Judecătoria Piatra Neamţ, prima din ţară care anunţă proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii de la Judecătoria Piatra Neamţ nu vor pronunţa decât amânări pe toată durata zilei de joi
Magistraţii de la Judecătoria Piatra Neamţ nu vor pronunţa decât amânări pe toată durata zilei de joi

Magistraţii de la Judecătoria Piatra Neamţ vor îşi suspenda activitatea pe durata întregii zile de joi, 21 octombrie, a anunţat Cătălin Mormoe, preşedintele acestei instanţe, luni, 18 octombrie.

Conform precizărilor făcute de acesta, vor fi afectate circa 250 de procese care au termen în această zi la toate cele patru complete de judecată. Magistraţii vor intra în sală, vor face prezenţa părţilor şi vor primi înscrisuri la dosar, după care nu vor face decât să amâne procesul la o dată ulterioară.

Protestul magistraţilor va fi susţinut şi de personal auxiliar şi de specialitate, care nu va lucra cu publicul, după cum a precizat Doina Luţan, grefiera şefă a Judecătoriei. „În mod normal, programul de la Arhivă este de la 8.30 la 12.30, însă pentru că ne alăturăm protestului judecătorilor, activitatea cu publicul va fi suspendată în întreaga zi. Vom prelua, totuşi, întraga corespondenţă prin orice alt mijloc de comunicare, fax, email sau poştă", a precizat Doina Luţan.

Acţiunea este un „protest faţă de situaţia actuală a sistemului judiciar român", după cum precizează judecătorul Mormoe.

Principala cerinţă a magistraţilor de la Piatra Neamţeste ca Legea salarizării bugetarilor să precizeze că, de la 1 ianuarie 2011, veniturile personalului din sistemul judiciar nu vor fi mai mici decât cele din luna iunie 2010. De asemenea, ei cer ca răspunderea materială a magistraţilor să nu fie extinsă la noi situaţii, prin modificarea statutului judecătorilor şi procurorilor. O a treia revendicare este ca gestiunea bugetul instanţelor să treacă de la Ministerul Justiţiei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la 1 iunie 2011, aşa cum prevede o lege din 2004.

Decizia de a continua sau nu protestul pe durată nedeterminată va fi luată într-o adunare generală programată pentru vineri, 22 octombrie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite