Neamţ: Judecat pentru că a spurcat apa mănăstirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat a vrut să se răzbune pe călugării de la Bistriţa.

Neştiind că apa este spurcată, credincioşii şi călugării au consumat lichidul infectat, iar după aceasta mai mulţi monahi s-au îmbolnăvit, au avut greaţă, vărsături şi diaree.

Andrei Bârnat (44 de ani) a fost trimis în judecată, zilele acestea de către magistraţii de la Parchetul Piatra Neamţ pentru că a infectat apa potabilă a Mănăstirii Bistriţa cu fecale. Bărbatul, originar din satul băcăuan Balcani, s-a aciuat de mai multă vreme la Mănăstirea Bistriţa, unde avea grijă de animale.

După o ceartă cu stareţul mănăstirii, în ajunul Crăciunului, Andrei a vrut să se răzbune pe călugări şi a găsit o metodă originală. A turnat în rezervorul de apă al lăcaşului de cult un sac de materii fecale, apoi s-a făcut nevăzut.

„Omul acela are probleme psihice. Nu numai la noi a făcut asta, ci şi la alte vreo cinci mănăstiri. La Mănăstirea Petru Vodă a stricat apa în ajunul Anului Noi“, a declarat stareţul Luca Diaconu.

Turiştii au consumat apa spurcată

Neştiind că apa este spurcată, călugării, dar şi turiştii care au trecut prin zonă au băut apa de la robinetele reţelei mănăstirii. În scurt timp, mai mulţi călugări s-au îmbolnăvit, au avut greaţă, vărsături şi diaree. „După sesizarea călugărilor, am găsit în rezervorul de apă materii organice şi ne-am alertat, pentru că exista riscul transmiterii unor boli precum hepatita.

Analizele au evidenţiat o încărcătură microbiană mare, care făcea apa periculoasă pentru consumul uman, dar nu şi prezenţa viruşilor“, a declarat Mirela Grădinaru, director în cadrul  Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Pentru a avea din nou apă potabilă, călugării împreună cu pompierii au splălat şi  dezinfectat de mai multe ori rezervorul. Andrei Bârnat şi-a recunoscut fapta, iar medicii au ajuns la concluzia că bărbatul are discernământ şi că răspunde penal pentru faptele sale. Numai că, între timp bărbatul a dispărut, iar trimiterea lui în judecată a fost făcută în lipsa sa.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite