Neamţ: PORTRET: Iulian Pârvu, „Îmi place să câştig. Urăsc înfrângerile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: PORTRET: Iulian Pârvu, „Îmi place să câştig. Urăsc înfrângerile“
Neamţ: PORTRET: Iulian Pârvu, „Îmi place să câştig. Urăsc înfrângerile“

După o accidentare care l-a ţinut doi ani departe de antrenamente, campionul de la Liceul Sportiv din Roman a recucerit podiumul în 2009.

Pe Iulian l-am găsit acolo unde se simte cel mai în largul lui, în sala de sport. Îmbrăcat în chimono şi cu centură la brâu, băiatul îşi făcea primul antrenament al zilei. Acesta constă în exerciţii de încălzire, tehnică şi forţă. Al doilea presupune lucrul cu aparatele, iar al treilea rezistenţa. Munca la sală îi ia câte şase ore din zi.

Tânărul a ajuns la Liceul cu Program Sportiv datorită tatălui său, care se cunoştea cu unul dintre profesori. „Eram în clasa a IV-a. Nu ştiam mare lucru şi aveam mari emoţii. Tata m-a adus la judo la sfatul profesorul Florin Drăgan“, spune Iulian.

După nenumărate ore de antrenament, sportivul a participat în 2004  la Campionatul Naţional din Arad, secţiunea copii, categoria 38 de kilograme, unde a obţinut medalia de aur. „Cel mai plăcut sentiment este cel de învingător. Am fost tare fericit că am luat locul întâi şi, bineînţeles, medalia de aur“, spune cu mândrie Iulian.Din cauza unor probleme familiale şi a unei accidentări la genunchi, sportivul a fost nevoit să facă o pauză de doi ani. „Mi-a fost greu să stau atâta timp departe de sală“, povesteşte tânărul.

A pierdut din cauza emoţiilor

Băiatul nu s-a mulţumit cu un singur titlu de campion şi anul trecut s-a reapucat de judo. „Aveam speranţa că voi mai obţine victorii prin muncă, efort şi ambiţie“, mărturiseşte Iulian. După ce s-a simţit din nou pregătit să facă performanţă, Iulian a concurat în acest an la trei competiţii de anvergură. La Campionatul Naţional U-20 de la Arad, categoria 81 de kilograme, eforturile i-au fost răsplătite prin câştigarea medaliei de argint.

„Erau 350 de concurenţi din toată ţara şi competiţia a fost dificilă deoarece am avut adversari foarte pregătiţi“, îşi aminteşte Iulian. La Campionatul Naţional Şcolar desfăşurat la Sibiu în luna mai a ocupat locul al doilea. „Speram să fiu primul, dar am fost penalizat pentru că, din cauza emoţiilor şi a oboselii, am mai greşit“, recunoaşte tânărul sportiv. Cea mai recentă competiţie la care a participat a fost turneul internaţional de seniori desfăşurat în iunie la Baia Mare. „Am câştigat trei meciuri şi l-am pierdut exact pe cel care mă ducea spre finală. Am obţinut totuşi locul al treilea“,  mai spune Iulian.

După o binemeritată vacanţă, Iulian se pregăteşte intens pentru naţionalele din 2010. „Mă simt îndatorat profesorilor Costel Ciobanu şi Cristi Budoşcă pentru că m-au învăţat să dau tot ce am mai bun“, încheie tânărul campion.

Profil

Născut: 24.07.1991, Roman.
Studii: Elev la Liceul cu Program Sportiv, Roman.
Familie: Singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Ai sponsori care te susţin?

Sponsorii se găsesc mai greu pentru că este o perioadă financiară grea, dar profesorii mei încearcă să mă ajute din acest punct de vedere. 

 Cum împaci şcoala cu sportul?

Reuşesc să împac foarte bine şcoala cu sportul, deşi lipsesc de multe ori pentru a mă pregăti pentru competiţii. Unii profesori sunt înţelegători, alţii mă mai dojenesc.

Ce-i place

În afara pasiunii pentru sport, băiatul adoră să asculte toate genurile de muzică, cu excepţia rock-ului. Spune că şi în timpul liber îi place să fie un învingător, de aceea iese în oraş cu prietenii, la un biliard. „Îmi place foarte mult să joc biliard şi să câştig. Urăsc înfrângerile“, susţine cu zâmbetul pe buze Iulian.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac filmele de groază şi oamenii recalcitranţi“, mărturiseşte tânărul. În ultima vreme încearcă pe cât posibil să evite „persoanele cu nasul pe sus“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite