Neamţ: Iubirea lui Eminescu de la Târgu Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Casa Memorială a Veronicăi Micle vizitatorii pot vedea masca mortuară a lui Mihai Eminescu. Între locul copilăriei lui Ion Creangă, la doi paşi de Cetatea Neamţului, turiştii se pot opri la Casa Memorială Veronica Micle.

Bustul din bronz al Veronicăi, amplasat la stradă, lângă unul dintre colţurile casei, face uşor de recunoscut locul.


Custodele Dorina Chirilă ne spune că acest bust, la fel ca şi cele două portrete în creion ale Veronicăi şi Mihai Eminescu de pe pereţii uneia dintre camere, au fost realizate de Damian Popa, fiul vestitului păstrător al tradiţiilor populare Neculai Popa de la Târpeşti. Una dintre curiozităţile care pot fi văzute aici este masca mortuară a poetului nepereche, pe care se pot „citi“  trăsăturile sale.


„Originalul din ceară se află la Muzeul Literaturii Române din Iaşi, iar aceasta este singura copie în ipsos, după ştiinţa mea. Nici măcar la Casa Memorială de la Ipoteşti nu se mai află o astfel de mască“, a precizat custodele.


Veronica, uitată de urmaşi


Printre obiectele expuse se află multe care i-au aparţinut, cum ar fi trei oglinzi, două de perete din cristal şi una de birou, cufărul de călătorie, acum acoperit cu catifea în loc de pielea care s-a uzat, un scrin, o călimară, un suport de cărţi şi prima ediţie a singurului volum de poezii publicat de Veronica Micle.


Dorina Chirilă ne spune că Veronica a avut două fete şi că o strănepoată ar mai trăi în Bucureşti. „De la a doua fiică, Vernonica a avut o strănepoată, Maria Mălinescu, despre care ştiam că locuieşte în Bucureşti. Dar nu a venit niciodată pe aici şi nu ştiu dacă mai trăieşte“, a explicat custodele.


Casa actuală este refăcută complet după cea în care a copilărit Veronica Micle. „Tatăl Veronicăi, cizmarul Ilie Câmpeanu din Năsăud, a fost participant la revoluţia din 1948 şi apoi a murit. La scurtă vreme, din cauza prigoanei austro-ungare, mama, Ana Câmpeanu, trece munţii împreună cu fiul de numai doi ani şi însărcinată cu Veronica şi cumpără această casă din Târgu Neamţ, cu 100 de galbeni“, spune custodele.


Casa a fost demolată, apoi refăcută din temelii


Măritată de la 14 ani cu profesorul Ştefan Micle din Iaşi, în 1886 Veronica donează casa Mănăstirii Văratec. Acolo, ea primeşte două camere în apropierea stăreţiei de fiecare dată când vine în vizită, nu departe de locul în care acum îşi află mormântul. Apoi, mănăstirea vinde casa, care este locuită de familia Grădinaru, de la care este preluată de Complexul Muzeal Neamţ.


„În 1980-1981, casa s-a dărâmat complet. A fost refăcută cu mici modificări. De exemplu, vechea locuinţă avea prispă, iar aceasta are cerdac. Noua clădire este puţin mai înaltă şi îndepărtată cu doi metri de stradă. Din vechea construcţie se mai păstrează doar o singură fereastră“, ne mai arată Dorina Chirilă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite