Iosif Koszeghi: „Sala de operaţii mă rupe de tot ceea ce are impact negativ asupra mea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgul Iosif Koszeghi s-a clasat pe locul al doilea în topul "Doctorii cu care municipiul Piatra Neamţ se mândreşte"
Chirurgul Iosif Koszeghi s-a clasat pe locul al doilea în topul "Doctorii cu care municipiul Piatra Neamţ se mândreşte"

Specialistul clasat pe locul al doilea în topul „Doctorii cu care municipiul Piatra Neamţ se mândreşte" este chirurgul Iosif Koszeghi, directorul medical al Spitalului Judeţean Neamţ.

Născut în Oradea, în 1949, chirurgul Iosif Korszeghi recunoaşte că a cochetat cu Medicina încă din anii copilăriei, fiind influenţat şi de unchiul său, care era cadru medical şi didactic la Târgu Mureş. „Am avut o atracţie specială pentru biologie, aşa că până la medicină nu a fost un pas prea mare. În 1968 am dat admitere la Universitatea de Medicină din Cluj, iar în 1974 am fost repartizat în Moldova, la Războieni, judeţul Neamţ", povesteşte medicul.

Stagiul de la Războieni a durat doi ani şi jumătate, după care a dat admitere pentru rezidenţiat la Bucureşti. A fost admis din prima şi a avut ocazia de a lucra la cele mai bune spitale din Capitală. „Am fost îndrumat de profesorul de chirurgie Ion Juvara şi, timp de trei ani, am avut norocul de a lucra la Spitalul «I. Cantacuzino» din Capitală. Chirurgia este o provocare pentru orice absolvent de Medicină pentru ai de-a face cu situaţii dramatice mai mult decât în orice altă specialitate. Lupta dintre viaţă şi moarte este la alte cote", recunoaşte chirurgul Koszeghi.

La terminarea rezidenţiatului, Iosif Koszeghi s-a întors în Moldova, la Bicaz, unde a fost şeful Secţiei de Chirurgie. Se îndrăgostise de oraşul Piatra Neamţ şi recunoaşte că acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care a ales această zonă. Începând cu 1980, s-a mutat în municipiul de la poalele Pietricicăi, unde a dat concurs şi a devenit şeful secţiei de Chirurgie, post ocupat şi în prezent.

Împreună cu doctorul Petrovici a fost şi director medical al spitalului şi spune că una dintre cele mai mari satisfacţii ale sale din acea perioadă este renovarea secţiei de Chirurgie, în 2006.

A dat admitere la doctorat la Clinica de Neurochirurgie din Iaşi, axându-se pe „politraumatismele cu componentă neurochirurgicală", şi este doctor în medicină. Timp de două mandate a câte patru ani a fost preşedintele Colegiului Medicilor din Neamţ şi spune că unul dintre meritele sale este amenajarea noului sediu al Colegiului, care se numără printre cele mai frumoase din ţară. „Sunt continuatorul organizării reuniunii chirurgilor din Moldova şi recunosc cu mândrie că suntem singurul oraş mic din ţară care găzduieşte astfel de reuniuni. Este un prilej de informare şi e o onoare să reuşeşti să aduni la un loc profesori universitari din întreaga ţară", spune Iosif Koszeghi.

Cea mai mare satisfacţie a chirurgului este să-şi vadă pacienţii plecând sănătoşi din spital. „Dacă aş lua-o de la capăt, tot asta aş alege. Este adevărat că profesia presupune multă înţelegere din partea familiei şi că este o meserie stresantă, dar când stai să te gândeşti câţi ani de viaţă le dai pacienţilor, te face să vrei să continui", povesteşte chirurgul.

Iosif Koszeghi face parte din comitetul director al Societăţii române de chirurgie şi a fost distins cu meritul sanitar, una dintre cele mai importante recunoaşteri din partea Ministerului Sănătăţii, iar numele său este menţionat într-o enciclopedie cu personalităţile României.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite