Ionuţ Ştefănescu Samuraiul care educă luptători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportivul conduce de 12 ani clubul de arte marţiale „Ronin“ din Piatra Neamţ. În acest timp, a format zeci de elevi în spiritul luptătorilor japonezi.

Ionuţ Ştefănescu a făcut primele antrenamente de karate după Revoluţia din 1989, când s-a înscris la un club unde se practica stilul kyokushinkai. „Asta era la modă la acea vreme, era mirajul filosofiei orientale“, spune sportivul. În tinereţe l-a avut antrenor pe Gruia Docan, campion naţional la categoria +90 de kilograme, în prezent ofiţer SPP însărcinat cu protecţia Preşedintelui ţării. „În 1997 am ajuns la un club de arte marţiale deschis de Augustin Zota la sala de sport a Şcolii Numărul 5. După ce el a plecat, împreună cu Stelian Buzinschi am decis să schimbăm stilul. Aşa a luat naştere clubul «Ronin»“, povesteşte Ionuţ Ştefănescu. 


Motto-ul său: „Educaţie prin mişcare“


Clubul pe care îl conduce este a doua casă pentru Ionuţ Ştefănescu. Pietreanul care s-a perfecţionat la Bacău spune că activitatea asociaţiei nu se rezumă doar la practicarea sportului, ci implică şi educaţia practicanţilor în spiritul clubului „Ronin“, care se ghidează pe principiul „Educaţie prin mişcare“.
„Peste 80% din elevii înscrişi la noi au media generală peste 9, iar majoritatea participă la olimpiade şcolare şi au rezultate bune. Acest lucru mă încântă chiar mai mult decât că obţin medalii la competiţiile de karate“, spune Ionuţ Ştefănescu. Preşedintele clubului ţine ca în fiecare vacanţă să-i scoată pe copii în excursii şi drumeţii. „Vrem să promovăm un stil de viaţă sănătos. Încercăm să-i scoatem pe copii din sală şi din faţa calculatorului şi să-i învăţăm să socializeze“, adaugă antrenorul de karate.


Cel mai bun elev al său este Răzvan Petraru, campion mondial la Viena în 2005, unde a obţinut locul I la categoria „Open“ şi locul al doilea la categoria +80 de kilograme. „Răzvan este cel mai bun şi cel mai echilibrat sportiv. El şi colega lui de bancă, Ioana Hociung, au fost printre frutaşii promoţiei Liceului de Informatică“, spune Ionuţ Ştefănescu.


Este arbitru pe plan naţional


Pe lângă activitatea de dascăl la club, Ionuţ s-a decis să aprofundeze şi latura tehnică a artelor marţiale. De şapte ani, evoluează în ierarhia arbitrajului de specialitate. În 2002, a susţinut la Paris-Bercy examenul pentru observator, apoi a trecut testul pentru arbitru de scaun, iar de trei ani este arbitru principal.

întrebări şi răspunsuri
Care este semnificaţia numelui clubului?
Ronin vine din istoria veche a japonezilor. Aşa erau denumiţi samuraii fără stăpân, sau maeştrii din perioada Japoniei feudale. Samuraii erau vasali pe domenii şi meseria lor era de luptători pentru stăpânii numiţi „daimyo“.  

 Ce fel de oameni vin să înveţe karate?
La noi vin copii din oraş, dar şi din comunele învecinate. În club sunt înscrişi copii de cinci ani, dar şi vârstnici de 60 de ani. Avem acum un grup de sportivi tineri foarte buni din care îi pot enumera pe Bogdan Barcan, Mihnea Gabur, Mihnea Baciu, Ionuţ Alexandroaie, Doru Sava, Vlad Olariu sau Robert Croitoru. 

ce-i place
Lui Ionuţ Ştefănescu îi plac toate activităţile sportive şi drumeţiile. O altă pasiune a sa este escalada pe stânci, dar şi pe suprafeţe artificiale. „Anul acesta am urcat pe Mont Blanc şi Gran Paradiso, la peste 4.000 de metri“, spune pietreanul.

ce nu-i place
Lui Ionuţ nu-i plac şoferii care nu ştiu să-i respecte pe ceilalţi participanţi la trafic. „Nu-mi plac şoferii care aruncă resturile pe geamul maşinii şi nici cei care nu-i respectă pe pietoni, biciclişti sau motociclişti“, afirmă Ionuţ Ştefănescu.

profil
născut. 1 mai 1976, Piatra Neamţ.
studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Bacău.
familie. Este căsătorit, are doi copii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite