Interviu cu Eusebiu Popa: „Rugby-ul feminin nu va muri niciodată la Piatra Neamţ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

15 ani au trecut de când în urbea de sub Pietricica a luat fiinţă prima echipă din ţară unde fetele au avut „îndrăzneala“ să practice cu succes sportul cu balonul oval. Profesorul Eusebiu Popa a vorbit pentru cititorii „ADS Neamţ“ despre vremurile de glorie ale echipei pe care a creat-o. 

ADS: Cum v-a venit ideea să înfiinţaţi o echipă de rugby feminin la Piatra Neamţ? 
Eusebiu Popa: În 1996, eram la un turneu de pregătire în Italia cu echipa de băieţi Venus, care avea deja cinci ani de activitate. Am avut ocazia să văd pe unul dintre terenurile de la Rovigo o echipă numai din fete şi jocul mi s-a părut la fel de spectaculos. Pe 1 iunie a luat naştere la Piatra Neamţ prima echipă de rugby feminin din ţară, iar pe 15 august a fost semnată afilierea la Federaţia Română de Rugby.

În perioada de pionierat ce adversari aveau fetele de la „Venus”?
Între 1996 şi 1998, fetele au disputat meciuri cu echipele de băieţi în Campionatul regional de juniori III. Abia din 1998 au început să apară în ţară şi alte echipe de rugby feminin, la Iaşi şi la Gura Humorului, după care, din anul 2000 la Paşcani, Mangalia şi Bucureşti. În primii ani au crezut în proiectul echipei de rugby feminin Gheorghe Vasiloiu, iar în pregătire am beneficiat de aportul antrenorilor Ciprian Crăciun şi Carmen Humă.

Aveţi vreo amintire legată de primele evoluţii ale echipei?
În 1996 am jucat la Cluj Napoca primul meci de rugby feminin din ţară cu echipa Universităţii. Am învins cu 24 la 5. În echipa gazdelor evolua şi un băiat machiat. Fetele l-au demascat însă la o grămadă, în amuzamentul general. Din anul 2000 s-a trecut de la sistemul de rugby în 15 la rugby în 7, pentru că meciurile erau considerate mult mai spectaculoase. Tot atunci, echipa s-a clasat pe podium la un turneu desfăşurat la Amsterdam în prima participare a unei echipe de rugby feminin din România la o competiţie internaţională.

Când s-a făcut saltul spre performanţă?

În anul 2004, când s-a organizat primul Campionat Naţional de rugby junioare. Un an mai târziu a fost organizat şi primul campionat naţional la senioare câştigat de Venus Temad Piatra Neamţ. Am câştigat titlurile naţionale în 2005 şi 2006 şi în următorii doi ani am fost vicecampioni.

În ultimii doi ani echipa a trecut printr-o perioadă mai grea...
Din 2009 şi eu am avut probleme de sănătate foarte mari, dar nu am putut lăsa echipa deoparte pentru că mi-a intrat în sânge cum se spune.Pentru asta ţin să le mulţumesc doctorilor Letiţia Damoc şi Iorgu Curelaru.
Ce pot eu promite este că rugby-ul feminin nu va muri niciodată la Piatra Neamţ.  

După 15 ani de activitate, aţi decis să o luaţi de la capăt...
Este un nou început. Pregătim acum o nouă generaţie de sportive care, e adevărat, nu au experienţă, dar reprezintă perspective încurajatoare. Două dintre ele au jucat luna trecută la Predeal la un turneu de promovare a rugby-ului feminin organizat de Federaţie şi s-au clasat pe podium. În lot sunt 14 jucătoare,care provin din Gura Humorului, Iaşi, Piatra Neamţ şi din zona Roman. Cele mai multe fac naveta şi le apreciez efortul pe care-l depun ca să se pregătească. Sper să mai aducem jucătoare, să avem şi grupe de junioare şi de senioare, iar din toamnă să înceapă un campionat puternic.   

Cum faceţi selecţia şi ce calităţi trebuie să aibă jucătoarele de rugby?
Pentru următorul sezon am făcut selecţia la două turnee desfăşurate la Bucureşti şi Constanţa. Fetele trebuie să aibă aptitudinile care se cer pentru acest sport, adică viteză şi rezistenţă la efort. La început făceam selecţia în liceele şi în şcolile profesionale din oraş. Mulţi spuneau că e o nebunie. Nu li se părea normal ca acest sport să fie practicat decât de băieţi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite