În târg la Roznov, porcii au nume de politicieni FOTO și VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simion Lazăr explică de ce nu se înţelege porcul Boc cu seamănul său
Simion Lazăr explică de ce nu se înţelege porcul Boc cu seamănul său

Localnicii apelează la tot felul de tertipuri ca să atragă clienţi pentru godacii scoşi la vânzare în obor cu câteva zile înainte de Crăciun. Cumpărătorii îl pot lua acasă pe „piticul“ Boc, crescut ecologic la coteţ

Fraţii Lazăr au venit la târgul de animale organizat în oraşul nemţean Roznov pregătiţi să vândă la un preţ bun cei doi porci de peste 200 de kilograme fiecare. „Ne înţelegem la preţ, nu-i problemă, cred că-i dăm repede. Ăsta-i Emil Boc, celălalt e Constantin. Faci din ei un cârnaţ cât o funie de 50 de metri“, îşi prezintă Vasile Lazăr marfa cu greutate. Simion, fratele său, are CV-ul complet al animalelor: „Constantin are un an şi cântăreşte 235 de kilograme, piticul Boc a intrat la apă, are numai 200 de kile“.

Porcii legaţi de picioare stau tolăniţi în căruţa cu coviltir şi ignoră toată agitaţia din jur. Proprietarii încep să-i stârnească şi îi lovesc cu palmele să se ridice, ca să vadă clienţii că marfa este de calitate. „Dacă nu-i vioi şi nu guiţă, clientul poate crede că porcul are vreo boală“, explică Marian Todiraş procedurile de la târg.

Stimulat de palmele primite pe spate şi de gălăgia din jur, porcul cu nume de premier se ridică şi începe să se agite, mai ales că nu are prea mult spaţiu de manevră în căruţa strâmtă. „Nu se-nţeleg de loc, se ceartă încontinuu parcă-s Geoană şi cu Ponta, nu ştie cum să-l scoată din Senat“, spune Simion, care se vede că este un telespectator fidel al ştirilor politice.

Proprietarii animalelor spun ca porcii nu se înțeleg între ei, ca Geoană cu Ponta


Porcul de cumpărat, mai rentabil


Cei mai mulţi cumpărători sunt prea nerăbdători să deguste din bunătăţile specifice Sărbătorilor încât abia aşteaptă ziua de Ignat, 20 decembrie, când, după tradiţie, se sacrifică porcul. „Nu pun eu mâna pe cuţit, că mi-e milă, eu doar îl mănânc“, spune Aurel Nunu, un bătrân extrem de fericit după ce şi-a cumpărat un porc de vreo 200 de kilograme cu 1.300 de lei. Pentru că nu îşi permite să dea atâţia bani de unul singur, porcul a fost plătit pe din două, împreună cu un vecin.

Aurel Nunu și-a luat porc din târg

„Nu merită să ţii un porc un an întreg că te ajunge aproape dublu dacă socoteşti câţi bani trebui să cheltuieşti cu hrana şi cu munca“, explică soţia bătrânului. Înainte de Ajun, porcii de 100 de kilograme se vând în târgul din Roznov cu preţuri între 8 şi 9 lei/kg, în timp ce godacii de 20-30 kg sunt mai scumpi, ajungând şi până la 10 lei/kg.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite