Iazurile din judeţ se întorc înapoi la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Piscicola au câştigat după 7 ani de procese. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat vânzarea societăţii nemţene care deţinea 14 iazuri în judeţ. În prezent, lacurile arată jalnic.

Fostele iazuri ale statului, din judeţ, trebuie să revină în administrarea publică, după ce, în anul 2003, au fost încredinţate printr-o licitaţie unei societăţi din Drobeta Turnu Severin. Zilele trecute, prin sentinţa pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost anulate atât vânzarea societăţii Piscicola SA Neamţ de către Agenţia Domeniile Statului, cât şi concesionarea iazurilor pentru 40 de ani către Proora Impex SA din judeţul Mehedinţi.


Licitaţie contestată


Licitaţia de vânzare, care a avut loc în urmă cu şapte ani, a fost contestată încă de la început de Asociaţia PAS Piscicola, reprezentată de fostul director Ilie Ciutea.


„Sentinţa pronunţată pe 21 aprilie anulează contractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor Piscicola de către Proora Impex Drobeta Turnu Severin. De asemenea, se constată nulitatea actului de concesionare a iazurilor, a actelor subsecvente acestora, precum şi a deciziei de eliminare de la licitaţie a Asociaţiei PAS Piscicola“, a precizat Ilie Ciutea. Privatizarea societăţii Piscicola Neamţ de către Agenţia Domeniilor Statului a fost făcută prin procedeul negocierii directe.


La preselecţie au fost eliminate trei firme, astfel că Proora Impex a rămas singură în cursă şi a adjudecat întregul pachet de acţiuni, cu peste 100.000 de lei. Conform contractului, firma din Drobeta Turnu Severin a luat în concesiune, pentru 40 de ani, terenul de sub cele 490 de hectare de luciu de apă. Cele trei ferme piscicole şi păstrăvăria, aflate în litigiu, însumează 14 iazuri, cele mai cunoscute fiind Bălăneşti, Lateş, Budeşti, Trifeşti şi Negriteşti.


Lacurile, în stare jalnică


„S-au vândut flotorii de la păstrăvărie, în loc să o pună în funcţiune, s-au vândut utilajele de la fabrica de semiconserve Piatra Neamţ, tot peştele şi materialul de populare“, prezintă inginerul Ciutea starea actuală a iazurilor.


După câştigarea procesului, Ilie Ciutea a început deja demersurile pentru a intra în posesia lacurilor. „Am scos deja un certificat de grefă cu soluţia irevocabilă a Înaltei Curţi şi l-am depus la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, instituţie care, de o lună, a preluat societăţile piscicole de la Agenţia Domeniile Statului“, a mai declarat Ciutea.
Acesta speră ca statul să facă demersurile necesare pentru ca iazurile să fie aduse în starea existentă înainte de licitaţia din 2003 şi să reia procesul de privatizare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite