Neamţ: Avalanşă de copii abuzaţi şi exploataţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifrele vorbesc de la sine. Dacă în anii trecuţi Protecţia Copilului avea între 200 şi 300 de dosare, acum numărul acestora se apropie de 500.

Doar în ultima lună la Protecţia Copilului au fost semnalate 25 de cazuri în care micuţii au devenit victimele adulţilor. Sunt poveştile unor copii neglijaţi, puşi să cerşească ori trimişi să muncească la stânele din judeţele vecine, abuzaţi sexual sau pur şi simplu abandonaţi. Aproape în fiecare zi apare o sesizare nouă, care de obicei se confirmă.

Părinţi înnebuniţi de căldură
Asistenţii sociali au observat o „explozie“ a cazurilor de agresiune şi exploatare în sezonul estival. „Vara aceasta am avut multe cazuri de copii abuzaţi sexual ori trimişi să muncească pentru a-şi susţine familiile“, a declarat Cătălin Baciu, inspector de specialitate în cadrul Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială (DGASPC) Neamţ.

Unul dintre cele mai impresionante cazuri de luna trecută a fost cel al băieţelului de cinci ani din comuna Săbăoani, pe care tatăl său l-a aruncat în foc în urma unei cerţi conjugale. Copilul a scăpat cu zile, însă s-a ales cu arsuri la nivelul toracelui şi a rămas traumatizat pe viaţă.

Printre situaţiile descoperite în ultima lună s-au mai numărat şase cazuri de părinţi care şi-au bătut crunt copiii, trei în care i-au terorizat şi unul de abuz sexual. Alţi opt nemţeni sunt anchetaţi pentru că şi-au ţinut micuţii flămânzi, murdari şi goi.

„Filantropica“ de pe străzi
Specialiştii spun că sărăcia este prima cauză care duce la abuzarea copiilor. Părinţii săraci, de multe ori lipsiţi de educaţie, îşi varsă amarul pe cei lipsiţi de apărare.Mulţi s-au deprins să-şi vadă copiii ca pe-o sursă de venituri, astfel că îi trimit la cerşit sau îi „împrumută“ pe timpul verii unor stâni. Cei mici duc o viaţă grea departe de casă, printre străini. Cei de la DGASPC încearcă să dea şi de urma a şase copii care au fugit de acasă. Unii au ajuns în stradă şi îngroaşă acum numărul cerşetorilor.

„Văd tot mai mulţi copii care cerşesc şi se droghează cu aurolac. De unde vin aceştia? Nu-i caută nimeni? Le mai dau câte ceva de mâncare pentru că mi-e milă de ei“, spune Ramona Ursache, vânzătoare la un non-stop.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite