INTERVIU Neculai Pienescu: „Vrem să trimitem ciclişti din Neamţ la Balcaniadă “

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neculai Pienescu (dreapta) şi-a stabilit obiective îndrăzneţe
Neculai Pienescu (dreapta) şi-a stabilit obiective îndrăzneţe

Cei şase sportivi de la Veloclub se pregătesc intens să intre în lotul naţional de cadeţi. Antrenorul emerit Neculai Pienescu vorbeşte în interviul acordat „ADS“ Neamţ despre comportarea cicliştilor în concursurile  de final de sezon.

„ADS“: Cum se comportă noua generaţie de sportivi în ciclismul nemţean?
Neculai Pienescu: După o perioadă de întrerupere de trei ani de competiţii internaţionale, Veloclub a ridicat în acest an o nouă echipă. Dacă altădată erau decalaje mari de vârstă între cadeţi, juniori şi seniori, acum avem un lot omogen cu sportivi care se încadrează într-o medie de vârstă de 14-15 ani.

Unde fac pregătirea cicliştii de la Veloclub? 
Ne-am retras în zona Negreşti ca să nu fim expuşi evenimentelor rutiere şi ne pregătim pe traseele spre Mănăstirea Horaiţa, Almaş, sau pe drumul Roznov-Girov. În comuna Dobreni ne-am organizat şi condiţiile de pregătire prin amenajarea de vestiare şi a unui atelier de reparat bicicletele.

Cum s-au pregătit sportivii în acest an?
Părerea mea este că, din păcate, calendarul competiţional nu a fost bine aşezat. La nivelul juniorilor nu au fost concursuri pregătitoare pentru Campionatele Naţionale şi s-a stat în lunile iulie şi august în loc să fie competiţii zonale la mountain bike şi la şosea. În august au fost organizate doar Campionatele Naţionale de Velodrom la care noi nu participăm, ci doar trei-patru cluburi din Bucureşti, Brăila şi Ploieşti.

Recuperaţi în toamnă această pauză competiţională?
Avem într-adevăr mai multe concursuri pe final de sezon. În perioada 1-5 septembrie, cicliştii noştri au alergat criteriul juniorilor la Constanţa. A fost o cursă de şosea foarte puternică deschisă cadeţilor şi juniorilor mari. În etapele de fond bloc şi contratimp individual am avut o comportare modestă, dar în etapa de circuit Vasile Sabrin Drăgoi s-a autodepăşit şi a luat locul doi la cadeţi cu o medie bună, de 40 de kilometri pe oră.

În probele de mountain bike cum ne clasăm? 
Am avut ocazia să ne evaluăm potenţialul la concursul interzonal de maraton mountain bike organizat pe 18 septembrie la Bicaz pe trasee extrem de solicitante spre Izvorul Muntelui, Izvorul Alb şi Baicu. Noi am câştigat locul I la categoria 14-16. A fost o cursă dificil şi de arbitrat din cauza faptului că sportivii nu puteau fi urmăriţi decât cu maşini de teren 4 X 4 sau cu ATV-ul. Cursa de la Bicaz a fost pregătitoare pentru Campionatele Naţionale de Maraton Mountain Bike din 9 octombrie de la Câmpul Cetăţii, aproape de Sovata. Cea mai importantă competiţie din acest final de sezon va fi Campionatele Naţionale de Ciclocros de la Poiana Braşov, din 30 octombrie. Va fi o cursă pe teren variat cu biciclete de şosea  şi ţintim un loc pe podium cu cei cinci sportivi care vor reprezenta clubul nostru.

Care sunt obiectivele pentru anul viitor?
Având în vedere infrastructura bună şi posibilităţile de organizare, vrem să aducem în Neamţ Campionatele Naţionale de şosea pentru juniori. Ne-ar veni „mănuşă“ tronsonul de drum judeţean Roznov-Girov unde se pot organiza tururi de viteză pentru ciclişti. Tot pentru anul viitor vrem ca din cei şase sportivi să promovăm unul sau doi în lotul naţional de cadeţi pentru Balcaniadă la proba de şosea.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite