IMM-urile s-au mutat în sufragerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că este vorba despre tuns, coafat, manichiură sau croitorie, pietrenii pricepuţi nu duc lipsă de clienţi. Mulţi au părăsit saloanele şi atelierele şi continuă să-şi facă meseria în propriul apartament.

Peste 170 de afaceri mici, multe dintre ele saloane de cosmetică sau ateliere de croitorie, s-au declarat învinse de criză în primele trei luni şi au solicitat la Registrul Comerţului suspendarea activităţii.Deşi oficial şomeri, mulţi „meseriaşi“ au luat afacerea pe cont propriu şi continuă să lucreze discret, în adăpostul propriului apartament, feriţi de ochii indiscreţi ai Fiscului sau OPC-ului.


Manichiură „la negru“


Violeta este o manichiuristă foarte căutată care lucrează acasă de peste doi ani. A avut propriul salon, dar chiria îi înghiţea tot profitul. „Acasă îmi fac programările în funcţie de cât timp am. Nu mă plâng de lipsa clienţilor, pentru că pe multe dintre doamne le-am cunoscut la salon“, spune Violeta. Este bucuroasă că nu mai împarte cu statul profitul şi, susţine ea, chiar şi clienţii au de câştigat. „Îmi permit să investesc o mare parte din bani în materiale de calitate, produse şi aparatură. La salon aveam un credit făcut pentru masa cu ultraviolete“, povesteşte manichiurista. Mariana are 51 de ani şi de când se ştie este cu acul şi aţa în mână. După ce firma la care a lucrat timp de 18 ani a dat faliment, singura soluţie a rămas lucrul acasă.


Casa de modă din cămară


„Am doi copii de crescut şi doi bătrâni bolnavi de îngrijit. N-aş fi reuşit să mă descurc dacă nu începeam să lucrez acasă. Clientele pe care le am sunt cunoştinţe vechi de mulţi ani şi nu sunt deranjate de faptul că le fac rochiile în cămară“, a spus croitoreasa, fericită că are de lucru. Locuinţa ei este mereu plină de doamne cochete, ceea ce poate fi şi un dezavantaj. „N-am timp să fac mâncare, curat şi nici nu pot invita pe nimeni acasă pentru că peste tot sunt aţe sau bucăţi de material. Soţul îşi mai pierde câteodată răbdarea“, spune Mariana.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite