Neamţ: PORTRET: Maria Hibovski a jucat şapte roluri într-un spectacol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: PORTRET: Maria Hibovski a jucat şapte roluri într-un spectacol
Neamţ: PORTRET: Maria Hibovski a jucat şapte roluri într-un spectacol

De 18 ani, urcă pe scenă alături de cel care îi este soţ. A primit numeroase critici pozitive şi premii la festivaluri. Din 1998 predă actorie copiilor.

Maria Hibovski a fost pasionată de teatru din clasele primare. „În clasa a III-a, ţin minte că memoram poveşti şi cântece şi dădeam spectacole pentru colegele mele de cameră de la Casa de Copii“,  povesteşte actriţa. Maria crede că cei şapte ani petrecuţi la Casa de Copii au însemnat disciplinarea ei. A urmat o perioadă în care s-a concentrat pe sport şi muzică, învăţând să cânte la mandolină. La teatru s-a reîntors când l-a cunoscut pe Ghiţă, cel care avea să-i devină soţ mai târziu. „În ’91 eram solistă la un restaurant, iar Ghiţă îşi înfiinţa prima trupă de teatru şi mai avea nevoie de o fată. Am fost oprită pe stradă, am cântat, am recitat şi am rămas să fac teatru“, mărturiseşte actriţa.

Are 60 de roluri la activ

Maria a intrat la Facultatea de Teatru din Iaşi în 1993 şi a început să joace chiar din timpul studenţiei în trupa Tandem. Alături de Ghiţă Hibovski a realizat un turneu pe litoralul românesc, împreună cu Romică Ţociu şi Cornel Palade. „Jucam un moment intitulat «Colaj în cofraj». A fost un rodaj în comedie pentru mine, pentru că aveam senzaţia că nu pot să joc decât dramă“, spune actriţa.

De 13 ani activează la Teatrul Tandem şi susţine spectacole în toată ţară, interpretând peste 60 de roluri. „Nu au fost foarte multe spectacole, dar fiind un teatru care se joacă doar în doi, am interpretat multe roluri într-un spectacol. Cele mai multe roluri le-am făcut în «Povestea Poveştilor», unde am jucat şapte personaje“, declară Maria.

Premii şi cronici favorabile

Pentru talentul şi munca depusă, Maria Hibovski a fost răsplătită cu premiul de popularitate pentru rolurile din „Sperietoarea“, premiul special al juriului cu cele şase roluri din „Omul pubelă“ sau premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internaţional al Neoavangardei de la Iaşi. „Aceste premii le-am luat din 2006 până acum, pentru că înainte nu mergeam în festivaluri, mă interesa doar să joc“, povesteşte actriţa. Nici cronicile de specialitate nu sunt de neglijat, ţinând cont că au apărut articole favorabile actriţei pietrence în Teatrul Azi, Adevărul.ro, Dilema şi multe alte publicaţii din ţară.

Profesoară de actorie

Din 1998, Maria Hibovski a început să predea cursuri de actorie pentru copii la Biblioteca Judeţeană şi la Şcoala Populară de Artă. „Am primit o solicitare, mi-a plăcut şi am rămas“, mărturiseşte Maria. Până în prezent, a realizat   peste 100 de spectacole pentru copii, unele dintre ele fiind şi premiate în festivaluri. Actriţa crede că „munca cu cei mici e grea, solicitantă, cere foarte multă energie, dar este şi foarte frumoasă“.

Profil

Născută: 11 februarie 1972.
Studii: A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu“, Iaşi.
Familie: Căsătorită.

Întrebări şi răspunsuri

Ce este prioritar pentru tine acum?
În acest moment este prioritar lucrul cu mine şi Teatrul Tandem. Vreau să-mi mobilez mansarda şi să-mi cumpăr o maşină. 

Profesional ce ţi-ai mai dori?
Am primit o propunere să joc la Cluj şi vreau să se realizeze şi să terminăm lucru la spectacolul „Grotesc“ un colaj cu texte din Alecsandri în regia lui Ghiţă Hibovski. Mai vreau să joc şi în alte regii, în mod special în cea a lui Alexandru Dabija şi să revin cu spectacole  în oraşele mari ale ţării.

Ce-i place
Iubeşte muzica, mai ales dacă are ritm şi este cantabilă. Nu ezită să cânte şi să danseze chiar şi în bucătărie. „Îmi place să fac mişcare, în fiecare zi merg la sală, alerg sau fac exerciţii acasă. În copilărie, am făcut gimnastică, atletism, volei şi handbal“, povesteşte Maria. De asemenea, e fascinată de păsări, fapt pentru care are acasă doi peruşi, pe Ghi şi Ma.

Ce nu-i place
Actriţei nu-i plac „oamenii predispuşi la excese,  alcoolicii“. Nu se simte confortabil când i se spun lucruri urâte, fiind agresată de limbajul suburban. Detestă să vadă oameni care suferă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite