Harta punctelor negre în traficul din Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai periculoase străzi pentru pietoni sunt cele care formează patrulaterul din centrul oraşului
Cele mai periculoase străzi pentru pietoni sunt cele care formează patrulaterul din centrul oraşului

Câteva zeci de persoane au ajuns la spital, iar doi nemţeni şi-au pierdut viaţa ca urmare a incidentelor petrecute în trafic.

Peste 60 de accidente rutiere soldate cu victime au avut loc la Piatra Neamţ în 2011. Două dintre persoanele implicate şi-au pierdut viaţa. Conform statisticii Poliţiei Neamţ, principalii vinovaţi sunt şoferii, care nu acordă prioritate celorlalte autoturisme implicate în trafic şi nici pietonilor. „Principalele locuri din municipiu unde se concentrează accidentele rutiere soldate cu victime sunt reprezentate de zona centrală a oraşului, precum şi de cea dintre Piaţa Centrală şi ieşirea din municipiu, spre comuna Dumbrava Roşie“, a spus comisarul-şef Paul Tablan, împuternicit la şefia Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ (IPJ) Neamţ.

Săptămâna trecută, un biciclist şi un pieton au ajuns la spital după ce au fost implicaţi în accidente rutiere. Pe 6 septembrie, o şoferiţă de 43 de ani, care conducea autoturismul pe bulevardul Traian, a accidentat uşor o femeie ce traversa strada pe trecerea pentru pietoni.
Pe 8 septembrie, şoferul unui microbuz de transport persoane a accidentat un biciclist care circula regulamentar pe strada Progresului din Piatra Neamţ. Şoferul microbuzului, în care se aflau trei călători, era în stare de ebrietate

Procurorul Cosmin Constantin Ciocan (35 de ani), fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz, şi-a pierdut viaţa pe 26 februarie, într-un accident rutier produs la intrarea în Piatra Neamţ dinspre Bacău, pe strada General Dăscălescu. Şoferul a intrat pe contrasens, a izbit frontal o maşină cu patru persoane care venea din sens opus şi s-a oprit într-un stâlp electric de pe marginea din stânga a şoselei. „A rezultat decesul procurorului, rănirea uşoară a şoferului din cealaltă maşină şi rănirea gravă a pasagerului din dreapta acestuia“, a precizat inspector principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Neamţ.

Şoferii, principalii vinovaţi în ultimii doi ani

Pe 9 iunie, un copil de 15 ani şi-a găsit sfârşitul pe strada Dimitrie Leonida. Copilul circula cu bicicleta şi a ieşit în strada principală fără să se asigure. „Accidentul a avut loc în jurul orei 23.00. Un pietrean de 37 de ani conducea un autoturism pe strada Dimitrie Leonida din Piatra Neamţ. La intersecţia cu strada Narciselor a surprins şi accidentat mortal un minor în vârstă de 15 ani care circula cu bicicleta şi a pătruns în intersecţie fără a respecta semnificaţia indicatorului «Oprire»“, a declarat Cătălina Bădeanu.

Băiatul nu purta vestă reflectorizantă, iar bicicleta nu era echipată cu lumini pentru deplasarea pe timp de noapte. Cei doi şi-au pierdut viaţa pe străzile din Piatra Neamţ în acest an. În 2010, o altă persoană a sfârşit într-un accident auto. Ziua fatală pentru pietreanul de 58 de ani a fost 23 august 2010. Bărbatul circula pe trotuar, peste drum de magazinul „Vânătorul şi Pescarul“ şi a fost lovit de o şoferiţă care a pierdut controlul asupra autoturismului şi a urcat pe trotuar.

Alte câteva zeci de persoane au fost rănite în urma incidentelor petrecute în traficul din oraş. „În 2010, în municipiul Piatra Neamţ,  au fost înregistrate 94 de accidente rutiere cu victime. De la începutul acestui an, pe raza municipiului au fost 58 de accidente rutiere cu victime, principalele trei cauze de producere fiind: neacordarea priorităţii autovehiculelor - 15 accidente, neacordarea priorităţii pietonilor - 10 accidente şi traversarea neregulamentară - 6 accidente“, a detaliat reprezentantul Poliţiei Neamţ.

Victimele accidentate în zona centrală a oraşului

Dacă intersecţia de la Girov este una dintre cele mai periculoase din judeţ, şi oraşul are punctele lui negre pe harta accidentelor. „În municipiul Piatra Neamţ, principalele locuri unde se concentrează accidentele rutiere soldate cu victime sunt reprezentate de zona centrală a oraşului, precum şi de zona cuprinsă între Piaţa Centrală şi ieşirea din municipiu spre comuna Dumbrava Roşie“, a spus comisarul şef Paul Tablan, împuternicit la şefia IPJ Neamţ.

Anul trecut, din 94 de accidente cu victime, 75 s-au produs din vina conducătorilor auto şi 17 din vina pietonilor, iar în 2011, din 58 de accidente înregistrate până în prezent, 51 au fost din vina conducătorilor auto şi şase din vina pietonilor. „În 26 de cazuri, victimele au fost copii. Nu au fost înregistrate accidente cu victime în care principala cauză de producere să fie vizibilitatea redusă ca urmare a configuraţiei terenului“, subliniază purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Zece victime în doar trei incidente

Unul dintre cele mai spectaculoase accidente cu victime a fost cel soldat cu decesul procurorului Cosmin Constantin Ciocan. Un al doilea a avut loc în acest an, pe 9 iunie, pe strada Izvoare. Un tânăr de 19 ani, din localitatea Dumbrava Roşie, s-a angajat în depăşirea neregulamentară a unui autoturism care se angajase în efectuarea virajului către stânga spre Cartierul Speranţa şi a intrat în coliziune cu acesta.

„Din accident a rezultat rănirea uşoară a şoferului primului autoturism, care a suferit o plagă la genunchiul drept, şi a unui pasager din acelaşi vehicul, care a suferit un traumatism craniocerebral frontal, traumatisme umăr stâng şi genunchi drept. Şi şoferul celuilalt autoturism a fost rănit uşor suferind policontuzii“, a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. Al treilea în topul accidentelor cu victime produse în oraş este incidentul din 5 septembrie 2010. În acest zi, pe strada Lămâiţei din cartierul Mărăţei, patru persoane au fost la un pas să-şi piardă viaţa din cauza unui taximetrist care nu a acordat prioritate celorlalte autovehicule.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite