Neamţ: Hotarul dintre Neamţ şi Harghita, incert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Hotarul dintre Neamţ şi Harghita, incert
Neamţ: Hotarul dintre Neamţ şi Harghita, incert

Nemţenii spun că delimitarea este deja stabilită prin lege de pârâul Cupaş, harghitenii susţin că hotarul este  pe pârâul Lapoş.  

A doua întâlnire dintre autorităţile judeţene din Neamţ şi Harghita pe subiectul delimitării administrativ-teritoriale nu a dat roade. Ieri, la Lacul Roşu, delegaţiile conduse de preşedinţii Consiliilor Judeţene au stat faţă în faţă, confruntarea fiind „arbitrată” de Ileana Spiroiu, directorul adjuct al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. 

Dispută iscată de la un panou
Luna trecută, autorităţile de la Neamţ îşi anunţaseră vecinii că vor să amplaseze un panou prin care să semnalizeze intrarea în judeţ. „Această intenţie am anunţat-o civilizat, deşi puteam pune panoul conform legii 2/’68  şi hărţilor geodezice”, a reluat ieri discuţiile Vasile Pruteanu, preşedintele CJ Neamţ. Specialiştii Oficiilor de Cadastru din cele două judeţe nu au avut de obiectat asupra delimitării stabilite prin legea 2 din 1968 (prin care s-au stabilit limitele teritorial-administrative ale judeţelor), respectiv zona de confluenţă a pârâurilor Cupaş cu Bicaz.
„Documentaţiile grafice din arhive sunt la fel. Sunt planuri din fondul naţional geodezic şi e dreptul dumneavoastră să le contestaţi dacă doriţi”, le-a spus harghitenilor Ileana Spiroiu.
 
Harghitenii se orientează după hărţi militare
Autorităţile harghitene au invocat tot felul de neclarităţi în privinţa hotarului dintre judeţe. „În anul 1987, un tovarăş a rectificat hotarul administrativ dintre cele două judeţe. În 1998, s-a făcut o altă delimitare nelegală. De aceea a fost o întâlnire în 2002  între autorităţile judeţelor, iar în 2005 s-a constituit o comisie mixtă care nu a ajuns la vreun rezultat”, a spus Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

Acesta se bazează pe hărţile editate de Direcţia Topografică Militară în anii 1961, 1973 şi 1984, unde hotarul este la kilometrul 32 al DN12 C, pe cursul pârâului Lapoş, adică la intrarea în Cheile Bicazului, venind dinspre Neamţ. „Avem legea armatei, care ne conferă graniţele oficiale dintre cele două judeţe”, a încheiat preşedintele CJ Harghita.

Răgaz de câteva  luni

Faimosul” panou va fi montat abia după ce comisia mixtă va schimba câţiva membri şi va analiza, nu se ştie cât timp, acest aspect. La sfârşitul întâlnirii, preşedintele CJ Harghita a precizat că în două, trei luni, problema graniţei va fi tranşată.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite