Neamţ: Grâul nemţenilor, compromis de secetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Grâul nemţenilor, compromis de secetă
Neamţ: Grâul nemţenilor, compromis de secetă

Agricultorii au reuşit să cultive doar un sfert din suprafaţa programată în tot judeţul pentru culturile de toamnă

Conform specialiştilor, seminţele semănate au încolţit greu şi la densităţi scăzute, iar plantele răsărite nu au vigoare ori s-au uscat.

Agricultorii din judeţul Neamţ sunt îngrijoraţi din cauza ploilor insuficiente căzute peste vară, care riscă să compromită total cultura de grâu pentru anul viitor. Oamenii de la sate se uită cu necaz la pământul tare, pe care abia pot intra cu utilajele de semănat. Valer Andone, un agricultor din comuna Ştefan cel Mare, punea ieri grâu pe o tarla pe care o are în arendă de la o asociaţie din Ghigoieşti.


Se vede cât de mare este seceta. Aici am intrat doar puţin cu discul, nu am mai arat. Noi ne facem meseria, dar de acum depinde de vreme dacă grâul va încolţi, cât va încolţi, cum va înfrăţi şi ce recoltă va da“, a spus afectat Valer Andone.


Pământul, prea tare pentru a fi cultivat


Specialiştii nemţeni sunt la fel de pesimişti cu privire la soarta culturilor de grâu de anul viitor. „Ne confruntăm cu o secetă severă, după ce în lunile iulie şi august, iar apoi şi în septembrie, precipitaţiile au fost cu mult sub valoarea normală din punct de vedere meteorologic“, a precizat Ghiuţă Ţarălungă, şeful Unităţii Fitosanitare Neamţ.


Aceştia explică şi de ce sunt dificultăţi în procesul de cultivare a ogoarelor. „Dacă nu avem umiditate corespunzătoare în sol, nu-l putem mărunţi şi nu putem pregăti terenul“, a declarat Mihai Cojoc, director coordonator adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Neamţ.


Perioada optimă pentru semănatul grâului, în condiţii meteorologice normale, s-a terminat la 10 octombrie. Cu toate acestea, grâul a fost semănat pe mai puţin de un sfert din suprafaţa programată din Neamţ. „Pentru campania de însămânţări din toamna 2009, judeţul Neamţ are un program de 23.341 de hectare grâu. Până la această oră, au fost însămânţate 5.460 de hectare, ceea ce reprezintă 23,4%“, a precizat Mihai Cojoc.

Recolta, salvată doar de ploi abundente


Pentru ca grâul nemţenilor să nu fie compromis în totalitate, ar fi nevoie ca până la sfârşitul lunii octombrie să plouă zilnic, într-o cantitate de cel puţin 20-30 de litri pe metrul pătrat. Agricultorii din judeţ spun că suprafaţa cultivată ar fi insuficientă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite