Neamţ: Copiii rromilor, educaţi la Grădiniţa de Vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Copiii rromilor, educaţi la Grădiniţa de Vară
Neamţ: Copiii rromilor, educaţi la Grădiniţa de Vară

33 de preşcolari au participat timp de o lună la cursuri ţinute de cadre didactice

Învăţăceii provin din familii sărace, care nu le-au putut oferi atenţia necesară.

Timp de o lună, preşcolarii de etnie rromă din cartierul Speranţa au participat la cursurile Grădiniţei de Vară „Colibri“. Iniţiatorii programului au încercat să-i apropie pe cei mici de învăţătură, în condiţiile în care mulţi dintre ei provin din familii cu o situaţie materială precară.
„În primul rând, îi învăţăm să deprindă noţiunile de bază. Am avut proiecte tematice în cadrul cărora am discutat despre corpul omenesc, despre identitate, dar şi despre mediul înconjurător, ori i-am învăţat calculul matematic elementar“, susţine Rodica Vădeanu, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ. Programul continuă în august cu micuţii din zona 1 Mai.
„În această vară avem peste 60 de copii, pe care i-am împărţit pe cartiere pentru a nu-i debusola. Deşi părinţii lor sunt mai puţin interesaţi de şcoală, noi încercăm să-i motivăm prin orice mijloace pentru a-i face să înţeleagă că educaţia este singura lor şansă“, a declarat Ana Şuteu, şefa serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Piatra Neamţ. Specialiştii spun că acestor preşcolari le lipsesc modelele în familie. Părinţii lor sunt, de regulă, tineri care n-au avut parte de educaţie.

Copiii fac cunoştinţă cu cărţile colorate

Majoritatea cresc mai mulţi copii în acelaşi timp şi nu pot să acorde fiecăruia în parte atenţia necesară. Pentru învăţăcei cărţile ori creioanele colorate erau numai poveşti frumoase, despre care abia auziseră înainte de a merge la Grădiniţa de Vară.
„Am învăţat multe aici. Este al doilea an în care vin. E frumos şi acum am mai primit şi tort şi dulciuri. Am avut şi serbare. Mie îmi place la Grădiniţa de Vară“, ne povesteşte Elena Bozu, o fată de 9 ani, care nu a ajuns încă la şcoală. La program participă 12 cadre didactice din judeţul Neamţ, care încearcă să-i educe atât pe cei mici, cât şi pe părinţii acestora.


Le vom oferi şcolarilor rromi rechizite şi haine pentru a-i ajuta să intre în rând cu cei de-o vârstă cu ei, Ana Şuteu, Asistent social

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite