Gina Lupaşcu a pariat pe fotografie şi a avut numai de câştigat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gina Lupaşcu
Gina Lupaşcu

Tânăra s-a întors cu premii de la toate concursurile la care a participat, iar pozele ei au făcut obiectul a zeci de expoziţii.Imaginile au captat-o pe Gina Lupaşcu încă din primii ani ai copilăriei, când s-a simţit atrasă de colile albe de hârtie, pe care trebuia să deseneze sau să picteze ceva.

„Eram în primii ani de şcoală şi am avut de realizat o lucrare la desen, iar părinţii şi-au dat seama că am talent şi precizie. Atunci m-au înscris la Palatul Copiilor, la clubul de pictură. Am lucrat chiar şi icoane şi îmi plăcea să particip la expoziţii şi să urmăresc reacţia vizitatorilor faţă de lucrările mele“, povesteşte Gina.


Mai păstrează şi acum diplomele primite la concursurile de desen şi pictură, însă acestora li s-au alăturat altele de-a lungul anilor, câştigate pentru fotografie.


„În clasa a VI-a auzisem că s-a înfiinţat un club de fotografie la Palatul Copiilor. Mi-am dorit să încerc să văd dacă m-aş descurca să lucrez cu aparatul de fotografiat. Astfel, am început să transpun treptat imaginile pe care mi-aş fi dorit să le pictez în fotografii, iar când am intrat la liceu am renunţat la pictură pentru că nu-mi mai ajungea timpul“, îşi aminteşte tânăra.


Gina consideră că, prin pictură, îşi creează propria lume, în timp ce fotografia o face să se folosească de ceea ce o înconjoară pentru a se închide într-o lume a sa.


„16/16“, prima satisfacţie sufletească


Gina povesteşte amuzată că încă din copilărie spunea că aniversarea de la 16 ani nu o va uita. „Mi se părea că sună interesant să împlineşti 16 ani pe 16, aşa că, în 2009, de ziua mea, chiar am avut emoţii. Atunci mi-am inaugurat prima expoziţie personală, intitulată «16/16». Majoritatea lucrărilor expuse mă aveau pe mine, în diferite stări, ca personaj central, lucru ce i-a controversat pe mulţi. Dar pe mine m-a ambiţionat faptul că lucrările mele erau diferite de ale colegilor de la club, m-a încurajat să continuu şi să vreau să mă perfecţionez“, recunoaşte Gina Lupaşcu. Reacţia celor care i-au vizionat expoziţia i-a dat curaj, astfel încât a început să participe la diverse concursuri naţionale şi internaţionale de fotografie şi de fiecare dată a câştigat un premiu. Are diplome de la Concursul Naţional „Eco-Verde România“, de la Concursul Naţional de Creaţie Foto şi Artă Fotografică „Trasee în alb-negru şi color“, dar şi de la United Nations Climate Art Competition, United Nations Day 2009.


Se visează farmacistă


„De la un concurs organizat de «Dilema Veche» am câştigat un aparat foto, primul premiu cu adevărat util pentru pasiunea mea. Până atunci câştigasem numai premii în bani, dar acest premiu pot spune că mi-a adus cea mai mare satisfacţie“, recunoaşte fotograful.


În această vară, a avut parte de o altă experienţă plăcută. „Am participat, alături de alţi tineri pasionaţi de pictură şi fotografie, la o expoziţie la Veneţia. Este oraşul meu preferat încă din copilărie. Mătuşa mea fusese acolo şi m-am îndrăgostit de fotografiile pe care ea mi le-a arătat. Este un spaţiu care-ţi oferă linişte. Fiecare colţ de stradă sau de clădire înseamnă artă acolo. Fiecare dintre noi are nevoie de o săptămână la Veneţia, chiar dacă unii spun că nu miroase foarte plăcut sau că e prea aglomerat“, crede Gina Lupaşcu.


Fotografia va rămâne, totuşi, o pasiune pentru că pietreanca vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Farmacie din Bucureşti, oraş care îi place pentru că este tot timpul agitat şi pare că nu doarme niciodată, asemeni ei.

_______________

profil
născută.
16 februarie 1993, Piatra Neamţ.
studii. Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş“.
familie. Mai are un frate mai mare.

întrebări şi răspunsuri
Care sunt cele mai mari provocări pentru tine?

Să lucrez pe film fotografic şi să realizez propriul meu film cinematografic. Am două aparate moştenire de familie, un Smena şi un Zenith, şi sper să învăţ să le folosesc. Am scris un scenariu pentru un film şi sper să ajung să-l şi realizez cândva în această viaţă. Plănuiesc să particip la un concurs de scenarii şi, chiar dacă nu voi reuşi din prima, îmi voi îmbunătăţi povestea până când va merita să devină film. 
Dacă ar fi să-ţi pregăteşti o nouă expoziţie, în ce fel de spaţiu ţi-ar plăcea să fie?
Cred că ar fi interesantă o expoziţie în propria mea cameră, unde am deja câteva fotografii pe pereţi. Chiar de curând mi-am afişat şi un citat în limba engleză, care spune că o casă nu este pentru a crea bune impresii, ci pentru a-ţi exprima liber impresiile (gândurile).

ce-i place
Mi-ar fi plăcut să trăiesc într-o altă epocă, mai ales că tendinţa de acum în fotografie merge mai mult spre vintage. Îmi place să joc baschet. Este un sport pe care-l practic din clasa a VI-a şi fac parte din echipa de baschet a şcolii. Îmi place foarte mult să călătoresc, iar tabăra de pictură din acest an mi-a oferit ocazia de a vizita şi Veneţia. Vreau să urmez Facultatea de Farmacie.

ce nu-i place
Nu-mi face plăcere să urmăresc filme de groază şi nici nu sunt adepta riscului, de orice gen ar fi el. Tot timpul sunt contra cronometru şi nu-mi place că timpul este prea scurt şi nu-mi permite să realizez tot ceea ce mi-aş dori. Nu mă atrage deloc ideea de a mânca fructe de mare, în schimb nu m-aş sătura niciodată de clătitele sau pastele preparate de mine.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite