Gerul, mană cerească pentru taximetrişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De când s-a răcit vremea, taximetriştii au de două ori mai multe comenzi
De când s-a răcit vremea, taximetriştii au de două ori mai multe comenzi

Operatorii de taxi din oraş au avut mai multe comenzi din cauza răcirii puternice a vremii din ultimele zile. Ca să se ferească de ger, elevii şi vârstnicii au preferat să meargă la şcoală sau la cumpărături în maşinile încălzite.

Ultimele trei zile cu temperaturi extreme au căzut numai bine pentru taximetriştii din oraş, care au fost solicitaţi mai mult decât în alte zile. Ca să se ferească de gerul crunt, sute de pietreni au apelat mai des la aceste mijloace de deplasare, chiar dacă „luxul“ i-a costat scump. „De obicei, iau un microbuz dimineaţa ca să ajung la serviciu, dar zilele astea geroase am mers cu taxiul. Ca să aştept în staţie zece sau cincisprezece minute la -20 de grade Celsius e cumplit“, spune Monica Irimia, cosmeticiană.    

Comenzile au crescut cu până la 70%

Din acest motiv, taximetriştii au avut încasări cu 50-70% mai mari decât în primele zile ale lunii ianuarie, când doar clienţii fideli mai apelau la serviciile lor. „Dacă ar fi în fiecare zi aşa ger, Anul Nou, Crăciunul sau Paştele ar fi foarte bine pentru noi. De Sărbători făceam într-o zi 200 sau 250 de lei, dar după aceea încasările au scăzut undeva spre 80-100 de lei“, spune taximetristul Mihai Avram, care recunoaşte că în zilele geroase media încasărilor ajunge şi la 170 de lei.

Grijulii cu sănătatea celor mici, mulţi părinţi preferă să-i trimită pe copii la şcoală cu taxiul. Grupaţi câte doi sau trei, cei mici urcă dimineaţa în maşinile încălzite, iar la prânz revin tot cu taximetrele acasă. La distanţele mici din oraş, tariful de 2,2 lei pe kilometru li se pare convenabil părinţilor, în condiţiile în care biletele pe mijloacele de transport public costă 2 lei la troleibuz şi 1,5 lei la microbuz.

„Am transportat copii la şcoală, dar şi şoferi care preferau să-şi lase maşinile acasă, să nu se mai chinuie să le pornească. Bătrânii care îşi permit şi, mai ales doamnele, au fost clienţi buni pentru noi zilele acestea“, mai spune un taximetrist pietrean.

Deşi recunosc faptul că temperaturile scăzute le-au adus clienţi mai mulţi decât de obicei, sunt şi taximetrişti care susţin că legea compensaţiei taie din profit.

„Aveam 6,5 litri la suta de kilometri înainte de a veni gerul şi acum am 12 la sută pentru că trebuie să stau tot timpul cu motorul pornit, să fie cald în maşină. Chiar dacă au mai crescut încasările, şi cheltuielile sunt mai mari“, spune Ioan Lăzăroaie, liderul sindicatului taximetriştilor din Piatra Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite