Neamţ: PORTRET: Georgiana Axinte: „Ca să faci folclor trebuie să ai voce“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: PORTRET: Georgiana Axinte: „Ca să faci folclor trebuie să ai voce“
Neamţ: PORTRET: Georgiana Axinte: „Ca să faci folclor trebuie să ai voce“

Tânăra solistă de muzică populară duce mai departe repertoriul Valericăi Patrichi, fosta interpretă a ansamblului local „Cernegura“ din Piatra Neamţ.

Georgiana Axinte a ajuns să cânte muzică populară printr-o întâmplare. La Liceul de Artă şi la Facultatea de Muzică din cadrul Academiei „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca tânăra a făcut canto clasic şi operetă.

„Nu se leagă cele două genuri muzicale, dar ambele sunt frumoase. Canto e foarte greu. Are anumite rigori şi ai cu totul alt public decât la muzica populară“,  spune Georgiana.

Ea recunoaşte că un rol important în cariera pe care şi-a ales-o a avut-o viitorul soţ, care este dansator în cadrul Ansamblului Folcloric „Floricică de la Munte“ din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“. „O contribuţie majoră au mai avut-o doamna Dedilia Popovici şi domnul Grigore, dirijorul ansamblului, care mi-au dat încredere că pot reuşi în cariera aceasta“, mai povesteşte Georgiana.

Duce mai departe folclorul

Colaborarea în cadrul ansamblului a început cu un repertoriu compus din patru piese de muzică populară. Repetiţiile şi primele spectacole i-au dat curaj.

„Primul spectacol la care am fost solista ansamblului a avut loc anul trecut la Roman în faţa unui public numeros. Am avut emoţii, dar am primit aprecieri şi asta mi-a dat încredere“, îşi aminteşte tânăra interpretă.

Repertoriul său s-a îmbogăţit însă anul acesta când, cu acordul familiei care deţinea drepturile de proprietate, a preluat melodiile populare ale Valericăi Patrichi, fosta solistă de la „Cernegura“, ansamblu de tradiţie din Piatra Neamţ.
„Simt că am ceva în comun cu regretata doamnă Patrichi. În 2005 când ea a murit, eu am făcut un transplant de ficat şi am început o nouă viaţă“, mai spune Georgiana. 

Anul acesta, tânăra interpretă a scos primul CD. Materialul, care conţine opt piese de muzică populară culese din zona Neamţului, a fost lansat la 1 martie, cu ocazia fazei finale a concursului „Florile Ceahlăului“.

Profil

Născută: 14 octombrie 1985, Piatra Neamţ.
Studii: Facultatea de Muzică Cluj-Napoca.
Familie: Căsătorită.

Întrebări şi răspunsuri

Ce calităţi trebuie să aibă un tânăr ca să ajungă interpret de muzică populară?
Ca să faci folclor trebuie să ai voce, dar trebuie să fii şi cu sufletul deschis. Contează şi ce public ai şi cum comunici de pe scenă, cum îl faci să simtă muzica. Chiar dacă fiecare vârstă are muzica ei, mie mi-a plăcut dintotdeauna muzica populară.

Care sunt modelele tale în acest domeniu?
Sper ca peste ani să ajung un nume în muzica populară românească. Melodiile pe care le-am preluat de la regretata Valerica Patrichi m-au ajutat să o cunosc pe fosta solistă a Ansamblului „Cernegura”. Din zilele noastre îmi place foarte mult prestaţia unor interprete ca Mioara Velicu şi Margareta Clipa.

Ce-i place
Georgianei Axinte îi plac plimbările şi călătoriile. Are o pasiune pe care o întreţine de vreo trei ani şi anume colecţionează tot felul de modele de şerveţele de masă. „O verişoară mi-a adus prima dată un şerveţel foarte frumos şi de atunci tot am căutat să le strâng“,  spune tânăra care are deja o colecţie de peste 200 de şerveţele.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii mincinoşi şi nici cei care sunt nerecunoscători pentru ce le-a dat Dumnezeu. Unii nu-şi dau seama că sănătatea este cel mai de preţ lucru“, spune Georgiana.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite