Neamt: Bani de la Bill Gates în cultura nemţeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamt: Bani de la Bill Gates în cultura nemţeană
Neamt: Bani de la Bill Gates în cultura nemţeană

„G. T. Kirileanu" se numără printre cele 12 biblioteci judeţene care au fost incluse în prima fază a programului „Biblionet", primind deja aparatura necesară.

Programul „Biblionet“ a fost lansat în luna aprilie 2009 şi vizează dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România. Valoarea totală a proiectului, finanţat de Fundaţia „Bill & Melinda Gates“, este de 26,9 milioane de dolari.
În urma unei selecţii riguroase, pentru prima rundă de finanţare au fost alese doar 12 biblioteci judeţene din ţară, printre care se numără şi instituţia de cultură de profil din Piatra Neamţ.


„Biblioteca Judeţeană «G. T. Kirileanu» Neamţ a început să facă noi paşi în programul «Biblionet – lumea în biblioteca mea»“, a declarat Constantin Bostan, directorul instituţiei.


Echipament modern pentru bibliotecari


Având rolul de Centru Judeţean de Formare, Biblioteca „G. T. Kirileanu“ a primit gratuit, în ultima săptămână din august, echipamentele care vor servi la formarea bibliotecarilor publici ca furnizori de informaţie pentru cetăţeni. Astfel, Centrul dispune acum de 11 laptop-uri, un videoproiector, un scanner, o imprimantă şi un router-wireless. Software-ul necesar operării calculatoarelor a fost primit ca donaţie din partea Microsoft Corp.


Până la finalul lunii septembrie, consiliile locale ale localităţilor incluse în program urmează să emită hotărâri privind susţinerea propriilor biblioteci publice în programul „Biblionet“. Răspunderea edililor locali a fost asumată încă din prima etapă, prin scrisori de angajament.


Informaţie gratuită pentru cititori


De asemenea, până la 15 octombrie vor fi încheiate lucrările de reabilitare a tuturor spaţiilor de bibliotecă destinate funcţionării Centrelor de Informare Publică (CIP). Fiecare bibliotecă din program va primi apoi dotările necesare pentru a facilita serviciile publice gratuite de informare prin reţeaua de calculatoare cu acces Internet.

20 de localităţi, parte la proiect


Finanţarea fundaţiei va ajunge şi la bibliotecile din Roman, Târgu-Neamţ, Roznov, Hangu, Zăneşti, Bîra, Săvineşti, Podoleni, Tazlău, Vînători-Neamţ, Moldoveni, Tarcău, Poiana Teiului, Ion Creangă, Ţibucani, Bodeşti, Ştefan cel Mare, Tupilaţi, Săbăoani şi Farcaşa.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite