Neamţ: „Fumurile“ îi costă prea mult pe pietreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: „Fumurile“ îi costă prea mult pe pietreni
Neamţ: „Fumurile“ îi costă prea mult pe pietreni

De luna asta, un pachet de ţigări s-a scumpit cu 60 de bani

Din această cauză,  fumătorii se gandesc la noi soluţii: îşi cumpără pachete mai ieftine din bazar sau îşi fabrică singuri ţigarete.

 Fumătorii plătesc de la începutul lunii cu 60 de bani mai mult pentru un pachet de ţigări. „Prognoza“ nu este deloc îmbucurătoare pentru aceştia deoarece se estimează că, la începutul lui 2010, un pachet de ţigări va costa cu 1,6 lei mai mult decât în prezent.

„Le-au tot scumpit până acum şi am înţeles că va mai creşte preţul cu încă 60 de bani în decembrie şi cu încă 1 leu în ianuarie. În ritmul ăsta, mă las de fumat“, crede Alexandra Iftode (28 de ani).

Mulţi fumători recunosc că au început să reducă deja numărul ţigaretelor şi că se gândesc serios să renunţe la viciu. Dacă problemele de sănătate sau pictogramele de pe pachete nu i-au convins până acum, scumpirile repetate îi fac să ia o decizie în acest sens.

Contrabanda, şansa fumătorilor înrăiţi

„Nu ştiu dacă voi reuşi să mă las, dar cu siguranţă voi depune eforturi pentru că sunt prea scumpe, iar eu nu am un salariu de 4.000 de lei lunar ca să-mi permit şi vicii“, a declarat Ilinca Mocanu (35 de ani). Pietrenii care nu vor cu nici un preţ să renunţe la nicotină susţin că vor găsi o soluţie indiferent de preţul ţigărilor. „Nu cred că m-aş lăsa de fumat pentru că mie-mi place. Mai bine mănânc mai puţin sau nu-mi mai cumpăr haine. Oricum, nu ştiu cum se face, dar bani de ţigări am întotdeauna“, a recunoscut Silviu Fermeşanu (30 de ani).

Există şi fumători care cred că au găsit deja o variantă pentru a plăti mai puţin pe viciu. Aceştia spun că, deşi nu au apelat până acum la vânzătorii din bazar, o vor face de acum încolo.

„Am înţeles că la moldoveni e cinci lei pachetul de ţigări. Aşa îmi iau aproape două pachete cu banii pe care-i dau pe unul singur. Nu am cumpărat niciodată, dar nu cred că voi păţi nimic“, a spus Constantin Păvăloaia (58 de ani).

Nici ţigările făcute acasă, cu foiţe şi tutun, nu le displac celor în căutare de idei pentru a face economie. Aceştia recunosc că nu au suficientă voinţă pentru a renunţa, însă se declară şi destul de revoltaţi de majorarea taxelor pe viciu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite