Frigul a închis două şcoli din judeţul Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prima unitate s-a stricat centrala termică, iar la a doua a murit femeia de serviciu şi nu a avut cine să facă focul în sobe.

15.000 de copii de grădiniţă şi peste 65.000 de elevi din judeţul Neamţ au început de ieri şcoala. Din cauza gerului şi a problemelor cu încălzirea, în două unităţi şcolare nu s-au putut însă ţine orele. Centrala termică pe lemne de la corpul de clădire pentru elevii de clasele I-IV din localitatea Buruieneşti, comuna Doljeşti, s-a defectat şi nu a putut fi reparată decât ieri. „Din cauza deselor pene de curent, s-a ars pompa de recirculare a agentului termic, pe 31 decembrie. Am reuşit să cumpărăm piesa defectă doar de pe internet şi am rezolvat problema“, a declarat primarul comunei, Gheorghe Cojocaru.

„În clase a fost foarte frig“
Conform acestuia, deşi, iniţial, se ceruse prelungirea vacanţei până luni, elevii pot reveni în clase de astăzi. Primarul Cojocaru a mai precizat că ieri, minima termică în comună a fost de minus 21 de grade Celsius. O altă problemă a existat la Şcoala Cuiejdi din comuna Gârcina, de unde copiii au fost trimişi şi ei acasă. „Ieri noapte, femeia de serviciu de la şcoală, Veronica Baroi, care avea 58 de ani, a făcut atac cerebral şi a murit. Dimineaţa, la ora 4.00, nu a avut cine face focul în sobe şi în clase a fost foarte frig. De mâine, situaţia intră în normalitate“, a declarat Aurora Bălan, primarul comunei Gârcina. Conform împărţirii anului şcolar în semestre, după numai trei săptămâni, pe 29 ianuarie, urmează o nouă vacanţă, de o săptămână, pentru delimitarea perioadelor de parcurgere a materiei şi evaluare.

Frig şi la orele amiezii
Unele cadre didactice din cele peste 6.000 din judeţ cred că era mai bine în sistemul anterior, cu trimestre. „Acum, când e foarte frig, începem şcoala la puţin timp după Anul Nou, ca să luăm iar vacanţă acuşi“, a spus o profesoară de biologie. În Piatra Neamţ, temperatura nu a fost mai mare de minus nouă grade Celsius ieri nici la amiază.

Mateo Merăuţă are şase ani şi este în grupa pregătitoare la Grădiniţa Şcolii nr. 3 şi a revenit din vacanţă. La prânz, a fost luat de ambii bunici şi dus acasă cu fularul la gură, ca să nu răcească. „Mi-a plăcut mult în vacanţă. Ar fi fost bine să fie mai lungă. De acum trebuie să-mi placă şi la grădiniţă“, a spus el.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite