Florile, motiv de sărbătoare în multe localităţi din Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înflorirea arborelui de lalea a fost întâmpinată cu multă bucurie de locuitorii din comuna Văleni. La Piatra Neamţ, Zilele Oraşului au coincis cu sărbătoarea Sânzienelor şi cu vizita Mitropolitului Teofan. Una dintre cele mai apreciate ceremonii a avut loc ieri în Văleni, unde sute de oameni s-au adunat în jurul copacului secular.

Sfârşitul de săptămână a fost pentru mii de nemţeni motiv de sărbătoare mare. În mai multe localităţi, aşezate sub protecţia spirituală a Sfântului Ioan, localnicii au ieşit pe străzi pentru a se bucura de spectacole de muzică populară.


ÎPS Teofan, invitat în oraşul de sub Pietricica


În Piatra Neamţ şi la Tupilaţi ceremonia a coincis cu vechea celebrare a Sânzienelor. Pentru a marca importanţa Zilelor Oraşului Piatra Neamţ, în oraşul de la Poalele Pietricicăi a fost prezent ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Acesta a fost întâmpinat de primarul Gheorghe Ştefan şi de cei doi viceprimari la baza scărilor ce duc spre Turnul lui Ştefan cel Mare. Mitropolitul a stat apoi în fruntea soborului de preoţi care a oficiat slujba religioasă în Catedrala „Sf. Ioan Domnesc“.


Sărbătoare de Sânziene este de acum tradiţională în localitatea Tupilaţi, iar locuitorii comunei, precum şi alţii veniţi de la kilometri distanţă, au celebrat ieri în cadrul celei de-a XVII-a ediţii. Evenimentul a fost iniţiat de bibliotecarul Romică Leonte, director al Căminului Cultural din localitate. „În jurul datei de 24 iunie, în comuna Tupilaţi, pe lângă bâlciul tradiţional şi hramul Bisericii «Sf. Ioan Botezătorul», are loc şi o prezentare a cântecului şi dansului popular moldovenesc“, a precizat Romică Leonte. Programul sărbătorii a inclus un simpozion despre semnificaţia zilelor de sânziene, dar şi competiţii sportive şi un târg de artă a meşterilor populari.


Arborele de lalea, simbolul comunei


Una dintre cele mai originale sărbători este devenită tradiţie în comuna Tupilaţi, unde ziua comunei este fixată în perioada în care arborele de lalea din vestitul parc dedrologic este plin de flori. Toată suflarea a sărbătorit în jurul celebrului arbore de lalea, un copac rarisim, cu o vârstă de peste 100 de ani. „Prin hotărârea Consiliului Local, ziua comunei a fost stabilită în ultima zi a lunii iunie, atunci când arborele de lalea este înflorit. Sărbătoarea a fost instituită după reînfiinţarea comunei Văleni, dar ca o reluare a vechii sărbători prezente până la desfiinţarea din 15 iunie 1968, când se numea Sărbătoarea Inaugurării. Şi aceasta era legată, probabil, tot de parcul dendrologic“, a precizat Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.


Oamenii din localitate se mândresc cu frumosul copac. „În sufletul oamenilor arborele de lalea are o semnificaţie aparte. Bătrânii au amintirile tinereţii lor legate de arborele de lalea. Aici se întâlneau la hora satului, aici se puneau bazele viitoarelor familii. De aceea, se bucură de un respect aparte acum şi este în centrul sărbătorii comunei“, a spus Ramona Ursărescu, bibliotecară în comună.


Puieţi plantaţi la Bicaz


27 din arborii care fac senzaţie în localitatea nemţeană au fost plantaţi vara trecută şi în centrul oraşului Bicaz. „Arborele are o frunză foarte deosebită de toate celelalte, în formă de liră. În parcul central din Braşov, unde am făcut facultatea în urmă cu 17 ani, erau doi arbori de lalea, care fac nişte flori asemănătoare lalelelor, prea aparte ca să le poţi uita. De altfel, cei doi arbori sunt singurii pe care i-am văzut până la apariţia puieţilor de la noi“, a precizat Florin Zaharia, inginerul silvic care a insistat pentru apariţia arborilor exotici şi la Bicaz.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite