Fir întins în apele din judeţul Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zona colinară a judeţului sunt amenajate iazuri speciale pentru pescuit. Cei care preferă apele repezi de munte îşi pot exersa îndemânarea în pâraiele reci sau în salba de lacuri de pe Bistriţa.       

Unul dintre cele mai cunoscute iazuri în lumea pescarilor din Neamţ, dar şi din judeţele învecinate este Lateş, din satul Baratca, comuna Bârgăoani. Acesta este la aproape 20 de kilometri de Piatra Neamţ, pe drumul spre Roman.

Iubitorii sportului cu undiţa pot da la crap, caras, ştiucă, şalău sau biban. „Specificul este de pescuit sportiv în sistem catch and release (n.r.-prinde şi eliberează), singurul iaz de acest gen din zona Moldovei“, spune Gabi Sandu, preşedintele clubului sportiv „Planet Carp“, care administrează iazul. Amenajarea este deschisă însă pentru oricine doreşte să pescuiască după aceste reguli, cu excepţia carasului care poate fi luat şi acasă. O zi de pescuit la crap costă 50 de lei, iar pentru celelalte specii tariful este 25 de lei.

Un alt iaz căutat de pescari în zona de şes a judeţului este în satul Negriteşti, comuna Podoleni. La baltă se poate ajunge pe DN15, Piatra Neamţ-Bacău, dar şi pe traseul Piatra Neamţ-Izvoare-Dochia-Mărgineni-Hoiseşi -Negriteşti.

„Se poate prinde crap, idilă, caras, şalău sau biban, iar o zi de pescuit, socotită de la răsăritul soarelui şi până la apus, costă 40 de lei de persoană. Peştele mai mic de 250 de grame trebuie eliberat“, spune Costache Lupu, coordonatorul activităţii piscicole. Sezonul este deschis la toate speciile şi pe râurile unde activitatea este concesionată de Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Neamţ.

„Cu excepţia speciilor protejate de lege precum lostriţa sau lipanul, se poate pescui ştiucă, scobar, clean, oblete, crap, caras, plătică sau mreană“, spune Toader Roca, şeful AJVPS. Permisul pentru pescari costă 160 de lei pe an.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite