Neamţ: Fierbe mustul în boxele pietrenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Fierbe mustul în boxele pietrenilor
Neamţ: Fierbe mustul în boxele pietrenilor

Fie că-l prepară la rudele de la ţară şi-l aduc deja îmbuteliat în oraş, fie că zdrobesc boabele în boxele de la blocuri, pasionaţii se străduiesc să producă o licoare de calitate.

Mulţi pietreni s-au pregătit şi anul acesta cu cele necesare pentru a-şi prepara vinul acasă. Calitatea depinde mult de soiul de viţă şi de gradul de coacere a strugurilor, spun experţii. Şi cum pietrenii se consideră oameni cu gusturi fine, aceştia preferă soiurile Fetească, Otonel, Cotnari sau Riesling.

„Fac în fiecare an. Aleg numai boabele sănătoase, iar pe cele crăpate le arunc. Le zdrobesc şi le pun în borcane, unde le las la macerat vreo cinci zile. După aia scot mustul, strecor vinul prin tifon şi-l torn în damigene“, ne-a dezvăluit reţeta Ioan Afloarei (53 de ani), maistru.

Marea majoritate a pietrenilor care vor să aibă vinuri din colecţia proprie îl prepară în gospodăriile rudelor de la ţară şi-l depozitează în boxele proprii abia în forma finală. „Am scos deja mustul. Ne-am făcut pofta şi acum l-am lăsat să se facă vin. Am lăsat damigeana cu must să fermenteze până se transformă în vin. După aia, când vinul se limpezeşte, astupăm damigeana foarte bine şi aşteptăm să-l pritocim“, povesteşte Daniel Iftode (48 de ani), instalator.

Aromele lui Bachus vin din balcon
Alţi pietreni preferă vinul preparat acasă pentru că sunt siguri pe calitatea produsului. „Cel mai bun vin este cel băut la alţii, dar tot în munca mea am cea mai mare încredere. Eu aleg strugurii aşa cum am învăţat de la bunicul meu, eu îi zdrobesc şi tot eu ştiu ce torn în cană. Mi se face rău de la vinul din comerţ pentru că e tratat cu tot felul de substanţe. «Pastiluţa» nu e bună de dat nici la duşmani“, crede nenea Gică Toma (68 de ani), pensionar.

Există şi pietreni economi de-a dreptul, care şi-au făcut propria recoltă de struguri şi acum aşteaptă să culeagă roadele chiar din balconul blocului. Constantin Filimon locuieşte în zona Bisericii Catolice şi se mândreşte cu butaşii din propriul balcon. Are grijă zilnic de ei şi acum aşteaptă roadele recoltei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite