Neamţ: Fără apărare în faţa gripei porcine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Fără apărare în faţa gripei porcine
Neamţ: Fără apărare în faţa gripei porcine

Unităţile de învăţământ din judeţ fac eforturi să-şi ia măsuri de precauţie în cazul în care vor apărea eventuale cazuri de îmbolnăvire cu AH1N1.

La Colegiul Naţional „Petru Rareş" din Piatra Neamţ a existat deja prima alertare cu o suspiciune de gripă porcină. „Vineri, 18 septembrie, am avut prima situaţie în care un elev de clasa a XII-a prezenta simptome specifice gripei porcine: febră, transpiraţie şi dureri musculare. Mai mult, elevul se întorsese din Olanda. A fost trimis la Secţia Contagioase din cadrul Spitalului Judeţean", a declarat Mihai Obreja, directorul Colegiului Naţional „Petru Rareş".

Medicii de la Contagioase au infirmat suspiciunea. „A fost un caz de gripă obişnuită, iar elevul a fost trimis la domiciliu, cu tratament specific", a precizat Sorin Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Neamţ.

Şcolile de la ţară au WC-uri în curte

Conform instrucţiunilor elaborate de Ministerul Sănătaţii şi transmise prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, fiecare şcoală trebuie să organizeze un spaţiu, cu acces la toaletă, pentru izolarea elevilor care prezintă simptome care ar putea fi cauzate de noul virus al gripei.

La ţară, organizarea acestui spaţiu este aproape imposibilă, din cauză că nu există decât WC-uri în curtea şcolii. Metodologia de prevenire nu ia în considerare această situaţie, care va fi rezolvată prin improvizaţii. „În mediul rural, unde, de cele mai multe ori, şcolile au WC-urile în curte, se vor organiza spaţii de izolare fără acces la toaletă sau elevii cu simptome de gripă vor fi duşi la dispensarul comunal, de unde vor fi preluaţi cu salvarea", a declarat Dan Morenciu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

La Colegiului Naţional „Petru Rareş", izolarea cazurilor suspecte va fi făcută în dispensarul şcolar. „Avem dispensar şcolar, unde am organizat locul de izolare, care are acces la toaletă. Am constituit comitetul de gripă, din cinci persoane, am actualizat baza de date cu telefoanele părinţilor, am instruit tot personalul şi am cumpărat două cutii cu măşti de unică folosinţă", a mai declarat directorul Obreja.

Pompierii vor participa la dezinfectare


În cazul apariţiei focarelor de gripă porcină, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) va sprijini Direcţia de Sănătate Publică în acţiunile de dezinfectare. „Dacă va fi nevoie, ISU poate să sprijine Direcţia de Sănătate Publică la acţiuni de dezinfectare în şcoli, aşa cum am mai făcut când judeţul s-a confruntat cu inundaţii“, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite