Neamţ: Fântână într-un cămin de canalizare din centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Fântână într-un cămin de canalizare din centrul oraşului
Neamţ: Fântână într-un cămin de canalizare din centrul oraşului

Pietrenii care locuiesc în zona Şcolii Nr. 3 se alimentează cu apă dintr-o groapă construită iniţial cu scopul de a folosi reţelei de eliminare a resturilor menajere

Bătrânii din blocurile vecine spun că în urmă cu nouă decenii un edil local a direcţionat apă curată în canal.

Rămaşi „pe uscat“ din cauza unei avarii la reţeaua subterană de apă potabilă, mulţi pietreni care locuiesc în blocurile situate în zona Şcolii Nr. 3 au hotărât să se alimenteze chiar dintr-un cămin de canalizare.

Oamenii, impulsionaţi şi de exemplul vecinilor, vin  în număr tot mai mare, cu găleţile, la groapa de lângă imobil, dau capacul la o parte şi, ca dintr-un puţ, scot cu sforile recipientele pline.

„Ce să facem, nevoia te învaţă“, spune un vârstnic care trage la suprafaţă găleata. „Asta e apă de izvor, se vede că e curată. E de la pârâiaşul care ieşea pe unde era parcul central, cu mulţi ani în urmă“, povesteşte Emil Catană, un bătrân de 71 de ani.

Fostă cişmea a târgoveţilor

Omul îi ajută şi pe alţi vecini cu găleţile. „Folosesc apa la toaletă, dar pentru gătit şi de băut nu am curaj, prefer să îmi cumpăr apă plată“, spune pietreanul Vasile Morar. Cei care vin la fântână au ocazia să afle şi istoria izvorului din mijlocul oraşului. „Apa a fost dirijată până aici de fostul director de la Întreprinderea de Transporturi, domnul Simion. El a turnat strat de argilă şi a avut grijă ca apa să fie curată, să poată fi folosită de precupeţii care veneau în acest loc. Prin anii ’20 aici era piaţa centrală a oraşului“, explică Emil Catană. Specialiştii spun că apa care curge cu un debit constant în căminul subteran nu prezinţă siguranţă pentru a fi consumată, chiar dacă e fiartă.

„Şipotul“ nu e potabil

„Nu mai e curată pentru că s-a construit atât de mult, iar reţele subterane sunt vechi“, spune Gheorghe Neculae, fostul director tehnic al Primăriei Piatra Neamţ. Nici medicii nu o recomandă. „Populaţia nu trebuie să folosească apă decât din surse autorizate. Acel izvor cu siguranţă nu este o sursă autorizată“, a precizat dr. Roxana Pipirigeanu, şefa Compartimentului de Epidemiologie din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

Emilian Catană, pensionar: Iau apă din izvor mai rar, căci îmi fac de obicei rezerve.

Gheorghe Neculae, inginer: Apa are impurităţi după cât s-a construit în aceşti ani.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite