Falimentul pieţarilor vine odată cu ştampila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De duminică, comercianţii de zarzavaturi vor trebui să fie înscrişi la Registrul Comerţului pentru a-şi putea valorifica marfa în pieţe.

Pieţarii care vând propriile produse se tem că această măsura luată la nivel central îi va lăsa fără câştiguri. Pentru a vinde câteva legături de zarzavat şi fructele culese toamna din grădină, micii producători sunt obligaţi să devină patroni cu acte în regulă. Aceştia vor trebui să deţină ştampilă şi certificat constatator care le atestă calitatea de Persoană Fizică Autorizată (PFA) care să figureze la Registrul Comerţului.

Producătorii care străbat zilnic zeci de kilometri pentru a-şi valorifica roadele pământului în pieţe sunt nedumeriţi de noile reglementări. „Nu ştiu ce trebuie să fac ca să-mi vând marfa, dar nu vreau să plătesc în plus, că nu am de unde“, a spus Mioara Paşcău, comerciant din Piaţa Centrală.

Cheltuieli mai mari

Până în prezent, producătorii de fructe, legume sau zarzavaturi îşi puteau vinde marfa în pieţe în baza unui certificat de producător obţinut de la Primărie pentru care achitau 63 de lei. Transformarea în PFA presupune costuri mai mari pentru pieţari. Pe lângă cheltuielile de înfiinţare ale firmei de 200 de lei, veniturile comercianţilor declarate anual vor fi impozitate cu 16% şi vor fi obligaţi să achite cotizaţiile la stat pentru sistemul de pensii şi sănătate.

„Nu ştie nimeni de la birou cum ajungem noi să culegem legumele. Câtă muncă avem şi de câte ori nu mai strângem nimic dacă nu plouă sau apar dăunătorii. Munca noastră cine o mai ia în seamă?“, s-a întrebat Neculai Lazăr, un alt comerciant. Cumpărătorii care vin zilnic în pieţele din oraş ţin partea micilor întreprinzători.

„O să ajungem să mâncăm numai roşii din Grecia, struguri din Italia, mere din Turcia şi cine ştie ce alte grozăvii. Ţăranii noştri o să moară de foame sau o să îşi vândă pătrunjelul de la poarta casei“, este de părere Bianca Viţelaru, contabil.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite