FOTO Şapte alpinişti nemţeni au cucerit vârful Ararat din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ascensiunea sportivilor de la clubul Freestyler Piatra Neamţ a fost făcută în condiţii de vânt puternic, ceaţă, zăpadă şi chiciură. Alpiniştii s-au pregătit pentru viitoarele expediţii care sunt programate în Aconcagua şi Himalaya.

Cel mai înalt munte din Turcia (5.137 metri) se află într-o zonă de conflict în apropierea graniţelor cu Iran şi Armenia, unde locuieşte minoritatea kurdă în luptă de gherilă cu armata.

Zona este în continuare plină de unităţi militare, iar noaptea, când liniştea se aseza peste taberele expediţiei se auzeau, sporadic, focuri de armă, posibil chiar de la ciobanii care-şi păzesc turmele de la poalele muntelui", a spus alpinistul Ionuţ Ştefănescu.

image

Expediţia a fost considerată un succes pentru toţi cei şapte membri ai echipei care au ajuns împreuna pe vârf  în condiţii de vânt puternic, ceaţă, zăpadă şi chiciură.

Plecarea din tabăra de la 4.000 de metri spre vârf a început la ora 2.00 dimineaţa, atunci când zăpada este tare şi permite înaintarea în siguranţă pe gheţar. Echipa a ajuns pe vârf  la ora 7.00, după cinci ore de ascensiune", a mai spus Ionuţ Ştefănescu.

image

Sportivii care au cucerit vârful muntelui Ararat sunt Viorel Tofan, Simion Poiana (Skill), Cristian Rica, Lucian Mihai, Ioana Olteanu, Ciprian Oprişan (paramedic la ISU Neamţ) şi Ionuţ Ştefanescu.

image

Înainte de următoarele provocări - Aconcagua (cel mai înalt munte din America de Sud cu 6.960 de metri) şi Himalaya, sportivii se vor antrena în ascensiuni pe vârfuri din ţară şi în expediţii în Alpi, Caucaz şi pe crestele muntoase din Maroc.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite