Neamt: Satul nemţean la Muzeul de Etnografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cele patru spaţii ale instituţiei de cultură turiştii au şansa să descopere 300 de piese de artă populară tradiţională.

Muzeul de Etnografie din Piatra Neamţ este înfiinţat în anul 1980 şi funcţionează în clădirea situată pe platoul Curţii Domneşti, în vecinătatea Turnului lui Ştefan cel Mare. Cele patru încăperi expoziţionale găzduiesc colecţii de costume populare, unelte artizanale, instalaţii ţărăneşti tradiţionale şi aspecte din viaţa ţăranilor de pe Valea Bistriţei.


Prima cameră este dedicată unei reconstituiri în care este prezentat un interior de casă ţărănească de la la sfârşitul secolului al IX-lea din zona Neamţului. „Această sală este o introducere în lumea satului românesc. În acea perioadă, casele aveau o singură cameră şi erau realizate pe bârne de lemn“, spune muzeograful Florentina Buzenschi.


Expoziţia permanentă  prezintă ocupaţiile tradiţionale din judeţul Neamţ de la agricultură, creşterea animalelor, exploatarea lemnului, plutăritul şi industria textilă. „Am mai fost aici cu părinţii când eram mic, acum am revenit şi pot să spun că mi-a plăcut camera ţărănească în mod special“,  afirmă pietreanul Florin Matei. Unele dintre cele mai interesante piese ale muzeului pot fi considerate plugul de lemn de la 1980 şi oloiniţa, reprezentând presa primitivă de ulei.


Obiecte dispărute de mult se găsesc la muzeu


Ambele obiecte au dispărut din utilizarea nemţenilor,  însă pot fi văzute la Muzeul de Etnografie. Biletul de intrare costă 1 leu pentru elevi şi studenţi şi 2 lei pentru adulţi. „Oamenii pot vedea la noi o lume şi o civilizaţie pe cale de dispariţie“, a completat muzeograful Florentina Buzenschi. Conform programului de iarnă, Muzeul Etnografic funcţionează de duminică până marţi, între orele 9.00 şi 17.00.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite