Elevii, testaţi la relele amintite în biblice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din Văleni au fost testaţi de preot şi poliţist
Elevii din Văleni au fost testaţi de preot şi poliţist

Concursul a fost organizat de Poliţia comunală şi Biserică în cadrul proiectului „Păstorul cel bun“. Participanţi au fost copiii din clasele V-VIII. 

Elevii din Văleni au fost testaţi prin chestionare concepute de preoţii celor două parohii din comună şi de agenţii poliţiei comunale. „A fost un prilej de a verifica cunoştinţele celor mici în legătură cu temele religioase din Săptămâna Patimilor, corelate cu cele de prevenire pe linie de criminalitate. Am încercat să facem o legătură între religie şi Codul Penal“, a spus Gheorghe Ouatu, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Văleni.

Fapte penale în Decalog

Copiii au trebuit să bifeze doar răspunsurile corecte la întrebările tip grilă, cu tematică din Vechiul şi Noul Testament. „I-am întrebat ce fapte penale se găsesc în Decalog. Pentru poruncile «să nu furi» şi «să nu ucizi» trebuiau să răspundă «furtul» şi «crima»“, a detaliat preotul Ouatu. O altă întrebare la care şcolarii au trebuit să răspundă a fost „Ce învinuiri i s-au adus lui Iisus de către romani?“.

Departajarea s-a dovedit a fi dificilă pentru corectori, iar patru elevi au primit premii din partea Grupului de Acţiune Comunitară Văleni, organizatorul concursului. „Nu mi s-au părut foarte grele întrebările. Mai dificilă a fost că testul era grilă şi a fost prima dată când am completat chestionare“, a spus Alexandru V., un elev de clasa a V-a, participant la concurs. Chiar dacă nu toate răspunsurile copiilor au fost corecte, organizatorii testului s-au declarat mulţumiţi de rezultate.

Premii sponsorizate

„Testul nu s-a bazat exclusiv pe tematica şcolară, dar mulţi din cei care au răspuns corect au spus că aveau cunoştinţele de la orele de religie şi de la întâlnirile şcolare la care am luat şi noi parte“, a spus şeful postului de poliţie Văleni, agentul şef adjunct Cristian Cocea.

În colaborarea la nivel local dintre Poliţie şi Biserică au fost cooptaţi şi oameni de afaceri din comună, care au contribuit cu sponsorizări pentru premierea copiilor. „Fiind un fiu al satului am ţinut să organizăm un astfel de concurs pentru că sunt acţiuni care menţin interesul copiilor pentru şcoală într-o perioadă în care mulţi abandonează cursurile“, a declarat consilierul local Gheorghe Murariu, unul din sponsorii acţiunii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite