Neamţ: Cecilia Hăisan: Educatoarea care aduce sfinţii pe sticlă (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Cecilia Hăisan: Educatoarea care aduce sfinţii pe sticlă (PORTRET)
Neamţ: Cecilia Hăisan: Educatoarea care aduce sfinţii pe sticlă (PORTRET)

După trei decenii de muncă în mijlocul copiilor de grădiniţă, Cecilia Hăisan a testat designul vestimentar şi s-a dedicat picturii pe sticlă.

Cecilia Hăisan s-a gândit să îmbrăţişeze meseria de dascăl de la 14 ani, dintr-un motiv bine întemeiat: iubea copiii. „Când am început să profesez, am descoperit în cei mici bucurie, veselie, inocenţă şi frumuseţe“, spune educatoarea.

Experienţa a acumulat-o în peste 30 de ani de muncă alături de peste 500 de copii în grădiniţe din mediul rural sau din oraş. De ani buni, însă, activează la Grădiniţa „Floare de Colţ“ din Piatra Neamţ, unde a reuşit să obţină prin pregătirea preşcolarilor zeci de premii la festivaluri şi concursuri artistice. „Mă mândresc cu generaţii foarte bune de copii“, declară Cecilia Hăisan.

A făcut design din plăcere

Printre preocupările Ceciliei Hăisan din timpul liceului se numărau croitoria şi desenul. „Mi-a plăcut să desenez, dar nu am îndrăznit niciodată să cred că voi picta“, adaugă educatoarea. În tinereţe, a cusut haine pentru colegele ei, în schimbul cărora a primit cărţi.

La 40 de ani, când puţine femei se mai gândesc la renaşterea vechilor pasiuni, a hotărât să urmeze cursurile Şcolii Populare de Artă din Piatra Neamţ, la secţia design vestimentar, sub îndrumarea artistei Doina Daşchievici. „M-am înscris special la Doina Daşchievici pentru că îmi plăcea mult stilul ei şi îi datorez recunoştinţă pentru că astăzi pictez“. A lucrat rochii, şaluri sau fuste din materiale naturale şi vopsele în degradeuri. A vândut o parte dintre creaţii, iar pe altele le-a dăruit sau le-a păstrat în garderoba personală.

A descoperit iconografia întâmplător

A lăsat apoi deoparte designul vestimentar pentru o altă pasiune, iconografia. „Studiam tehnicile de pictură şi am descoperit iconografia. Mi s-a părut interesant, aşa că amzis că merită să încerc“, povesteşte educatoarea. Încurajată de artista Daşchievici a început să lucreze, iar până astăzi a realizat sute de icoane pe sticlă. A expus în cadrul Galeriilor de Artă „Lascăr Vorel“, a devenit membru al Fondului Plastic din Neamţ şi participă periodic la manifestări şi festivaluri de artă populară.

Icoane în stil ardelenesc

Cecilia Hăisan e mândră de icoanele pe sticlă realizate în culori vii şi stil ardelenesc. S-a axat doar pe icoane pe sticlă pentru că meseria de educatoare îi ocupă mult timp şi preferă să facă lucrurile aşa cum trebuie, nu la repezeală. De-a lungul timpului, a pictat icoane cu Maica Domnului, ciclul Christologic şi sfinţi.

Profil
Născută.
1 august 1958, Bârgăoani-Neamţ,
Studii. Liceul Pedagogic „Ghe. Asachi“, Piatra Neamţ.
Familie. Căsătorită, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Iconografia este o pasiune care vă aduce bani?
Pe lângă bucuria şi plăcerea de a lucra, câştig bani pentru a-mi acoperi materialele dar îmi rămân şi pentru mici cumpărături. Nu cred că se poate trăi din asta. 
Cât timp veţi mai picta?
Voi picta cât voi vedea şi nu-mi va tremura mâna. Nu e foarte uşor de lucrat la detalii, uneori sunt nevoită să apelez la lupă, dar niciun efort nu este prea mare.

Ce-i place
Înainte de toate, călătoriile, dar iubeşte şi muntele în mod special. A rămas impresionată de peisajele din Ceahlău, Bucegi şi Făgăraş. Una dintre cele mai mari plăceri este să stea cu picioarele în apa de izvor.
Ce nu-i place
Îi displace să vadă oameni trişti şi bătrâni neputincioşi. Urăşte mizeria, dar în egală măsură şi vulgaritatea, minciuna şi violenţa.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite