Drumeţie la cascadele din munţii Neamţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii admiră apele Cascadei Duruitoarea din masivul Ceahlău
Turiştii admiră apele Cascadei Duruitoarea din masivul Ceahlău

O atracţie pentru turiştii care fac excursii prin păduri sunt căderile de apă formate, în timp, pe văile pâraielor repezi  

Cea mai cunoscută şi spectaculoasă cascadă din ţinutul Neamţului este Duruitoarea, din masivul Ceahlău. Pentru pasionaţii de alpinism si nu numai, cascada este una dintre cele mai frumoase şi mai zgomotoase creaţii ale naturii.


Vuiet asurzitor


Situată la o altitudine de 1.270 de metri, căderea de apă este formată pe Pârâul Rupturii care izvorăşte din zona alpină a muntelui şi se varsă în Valea Schitului, apoi în Lacul Bicaz. Turiştii care aleg traseul de urcare dinspre staţiunea Durău (800 de metri) spre Dochia, prin Poiana Viezuri (1.195 de metri), pot admira căderea impresionantă de apă care are o înălţime de aproximativ 100 de metri. În primul prag al cascadei, apele pâraului au săpat prin eroziune marmite fluviale, iar a doua porţiune răsfiră apa ca un evantai peste stâncă, de la o înălţime de 5 metri.


Vuietul asurzitor se aude de la mare depărtare, fiind mai puternic pe vreme ploioasă, şi de aici provine numele de Duruitoarea. Cascada este accesibilă pe traseul cu cruce roşie care are o lungime de 7,5 kilometri, o diferenţă de nivel de 950 de metri, iar durata de parcurgere este între 4 ore şi 30 de minute şi 5 ore, cu un grad mediu de dificultate. La baza cascadei este construită o scară de lemn pe care se poate urca 30 de metri până pe o platformă care fragmentează cascada în două coloane diferite de apă. „În perioada de iarnă se poate ajunge la cascadă doar la urcarea dinspre staţiunea Durău. Porţiunea de traseu de la Duruitoarea spre cabana Dochia prin Poiana Scăiuş-Curmătura Piciorul Şchiop-Cabana Dochia este închisă în sezonul rece“, precizează Administraţia Parcului Naţional Ceahlău.


Vizită la „Niagara Tarcăului“


O altă frumuseţe este Cascada Bolovăniş din munţii Tarcăului. Căderea de apă este situată pe Valea Bolovănişului, zonă întinsă de-a lungul unui sector de chei săpate în gresia masivă. Cascada impresionează prin sălbăticia naturii şi prin zgomotul apelor care străbat o serie de praguri şi repezişuri. „Cascadei i se spune şi «Niagara Tarcăului». Până să ajungă acolo, turiştii au de parcurs aproximativ 17 kilometri de la drumul naţional pe drumul spre Ardeluţa. Cascada e situată la circa doi kilometri de schit“, spune Iulian Găină, primarul din Tarcău.


Mai puţin cunoscută este Cascada Duras, situată la circa 5 kilometri de staţiunea Neguleşti, pe cursul superior al pârâului Iapa. Turiştii trebuie să urmeze drumul care pleacă din faţa staţiunii şi urcă până la Ocolul Silvic Frasin, unde este o barieră din lemn. După 300 de metri, se zăreşte apa învolburată a cascadei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite