Neamţ: Drumarii fac stocuri de antiderapant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Drumarii fac stocuri de antiderapant
Neamţ: Drumarii fac stocuri de antiderapant

Autorităţile susţin că sunt gata să intervină în caz că iarna vine în aceste zile

Chiar dacă vremea e în răcire accentuată, şoferii din Piatra Neamţ aşteaptă prima ninsoare ca să-şi echipeze maşinile.

Temperaturile care scad de la zi la zi spre limita de îngheţ creează condiţii pentru ca prima ninsoare să cadă în judeţ chiar în prima jumătate a lunii noiembrie, mult mai devreme decât în anii trecuţi. Pentru a nu fi surprinse de venirea iernii, autorităţile au stabilit deja planul de intervenţie pe drumurile judeţene.

Din calculele specialiştilor rezultă că, pentru a trece cu bine de sezonul rece, este nevoie de 7.000 de tone de material antiderapant, iar conform programului aprobat de Consiliul Judeţean, până ieri trebuiau asigurate trei sferturi din cantitate. „Stocul de nisip este asigurat în proporţie de 100%, adică 6.240 de tone. La stocul de sare nu avem încă întreaga cantitate, de 936 de tone, dar am luat legătura cu un furnizor din Iaşi şi o vom achiziţiona în aceste zile“, spune Leonard Cadăr, directorul societăţii DRUPO Neamţ.

Zonele cu risc de accidente

Materialul antiderapant urmează să fie împrăştiat în amestec pe trasee, în alveolele amenajate şi în cele patru baze zonale de deszăpezire, de la Girov, Bicaz, Roman şi Târgu Neamţ. Experienţa ultimelor ierni arată că locurile cele mai periculoase pentru şoferi rămân traseele pe care se manifestă fenomenele de  polei sau viscol. Aşa s-a întâmplat anul trecut pe rutele Roznov-Tazlău sau Girov-Ştefan cel Mare. „Pentru astfel de intervenţii avem utilajele pregătite în baze, la care am făcut revizia încă din vară“, mai spune directorul Cadăr.

Şoferii mai amână echiparea maşinilor 

Învăţaţi cu iernile blânde din ultimii doi ani, şoferii nemţeni nu se aşteaptă ca zăpada sau poleiul să le pună probleme cel puţin o lună. „Am schimbat cauciucurile şi antigelul, dar nu cred că e încă timpul să-mi iau lanţuri sau antiderapant în portbagaj“, spune pietreanul Vasile Alexandroaia. Nici în magazinele specializate nu e forfotă la vânzarea echipamentelor de iarnă. „Până nu cade prima zăpadă nu vom avea prea mulţi clienţi“, explică Andrei Iuteş, comerciant la un stand de echipamente auto.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite