Neamţ: Domenii de vânătoare „uitate“ după licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Domenii de vânătoare „uitate“ după licitaţie
Neamţ: Domenii de vânătoare „uitate“ după licitaţie

Patru fonduri cinegetice din Neamţ vor fi licitate din nou deoarece câştigătorii nu au mai venit să le contracteze

Pentru a gestiona timp de zece ani fondurile de vânătoare, asociaţiile de profil licitaseră în vară aproape 300.000 de euro.

Licitaţia din luna iulie a Ministerului Agriculturii, pentru concesionarea a 40 de fonduri cinegetice din ţară, a avut şi câteva surprize neplăcute pentru organizatori. În cazul celor cinci domenii din Neamţ, deznodământul a semănat mai degrabă a  poveste vânătorească. Seduse de perspectiva unor câştiguri substanţiale, asociaţiile de profil s-au întrecut în oferte.


Suma totală pe care se angajau că o vor plăti în urmă cu două luni atingea cote fabuloase: 344.700 de euro. La termenul scadent, o singură asociaţie - Sylva Rum din Roman - s-a dovedit, însă, cu adevărat interesată de fondul de vânătoare Vulpăşeşti, câştigat în urma licitaţiei, în schimbul sumei de 56.025 de euro.


Oferte „umflate“
faţă de media pe ţară


S-au prezentat deja la noi pentru predare şi pentru semnarea contractului, iar celelalte patru fonduri vor fi din nou scoase la licitaţie“, spune Alexandru Băluţ, responsabilul Compartimentului Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Neamţ.   Comparativ cu sumele ofertate pentru alte fonduri de vânătoare din ţară, cele de la Neamţ păreau cele mai râvnite în vară, de asociaţii din Iaşi sau Bucureşti.


Părerea mea personală, dar şi profesională, este că aceste fonduri erau prea scumpe şi nu meritau banii. Ar fi trebuit ca pădurile să colcăie de urşi, să împuşti patru-cinci pe sezon, plus cerbi, mistreţi“, consideră inginerul Băluţ. Raul Papalicef, vicepreşedintele unei asociaţii de vânătoare din Neamţ, are o explicaţie pentru abandonul vânătorilor: „După ce le-a trecut beţia hormonală de la licitaţie, şi-au dat seama că sumele pe care le-au oferit sunt exorbitante. Vânătorii sunt caracterizaţi prin orgolii nemăsurate“.


Sancţionaţi cu garanţia
de participare la licitaţie


Asociaţiile care îşi adjudecaseră iniţial cele patru domenii de vânătoare din Neamţ au pierdut garanţia de participare. De asemenea, au pierdut şi dreptul de a mai participa vreodată la o altă licitaţie pentru acelaşi fond de vânătoare.
La următoarea licitaţie, preţul de pornire pentru fondul Galu va fi de 600 de euro, iar pentru Dămuc de 250 de euro.

Cine doreşte domeniul Nemţişor va trebui să liciteze începând de la 109,25 euro, iar preţul de pornire pentru domeniul Vadu Veja pleacă mult mai de jos, de la doar 12,5 euro. Ministerul reia licitaţia şi pentru alte cinci fonduri: două din Suceava şi câte unul din judeţele Gorj, Argeş şi Mehedinţi.     

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite